português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ČSÚ
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

UPOZORNĚNÍ: Sčítání lidu, domů a bytů 2021

Sčítání lidu, domů a bytů 2021 začne o půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března 2021. Mimo území ČR sice nebudou k dispozici tištěné formuláře, od 27. března do 11. května se však bude možné odkudkoliv sečíst online na webu www.scitani.cz

Již od roku 1869 probíhá na našem území každých deset let Sčítání lidu. V roce 2021 se uskuteční od vzniku samostatné České republiky již po třetí. Sčítání zajišťuje Český statistický úřad.

Povinnost sečíst se mají všichni občané České republiky, kteří zde mají trvalý pobyt. Sečíst se musí i ti občané, kteří sice trvalý pobyt v Česku nemají, ale ve skutečnosti v rozhodný okamžik (půlnoc z 26. 3. na 27. 3. 2021) na území České republiky žijí, tj. například se vrátili z ciziny, ale ještě se nepřihlásili k pobytu.

Jinými slovy, každý občan, který má v Česku evidovaný trvalý pobyt (přesněji ho měl o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021), se sčítá. Nezáleží na tom, kde takový člověk ve světě žije, jaké má občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu. Týká se to většiny českých občanů žijících v zahraničí, protože málokdo si při vystěhování oficiálně ukončuje trvalý pobyt. Občanů žijících v zahraničí, kteří mají pobyt na území Česka ukončený, se sčítání netýká.

Pokud tedy bydlíte v zahraničí a nemáte v České republice trvalý pobyt, ani nebudete v rozhodný okamžik na našem území přítomni, nemusíte vyplňovat sčítací formulář. Pokud bydlíte v zahraničí, ale stále máte trvalý pobyt v Česku, budete muset sčítací formulář vyplnit.

V cizině bude k dispozici pouze elektronický formulář. Distribuce a sběr listinných formulářů v zahraničí probíhat nebudou.

Sčítání lidu, domů a bytů 2021 začne o půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března. Od 27. března do 11. května 2021 se bude možné sečíst přes internet na www.scitani.cz

Pokud někdo nesplní svou zákonnou povinnost, bude sečten v omezeném rozsahu na základě údajů, které jsou k dispozici v databázích státu. Za neposkytnutí údajů lze podle zákona uložit pokutu do výše 10 000 Kč (§ 24 odst. 8 zákona č. 332/2020 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021). Cílem však není nikoho penalizovat. Sečtěte se a pomozte získat cenné informace pro další rozvoj naší země.