česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Petr Darmovzal, Velvyslanectví ČR v Bratislavě
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Dne 10. května 2023 se uskutečnilo v hotelu NH Gate One v Bratislavě Česko-slovenské podnikatelské fórum, které bylo součástí širšího podnikatelského fóra „International Business Day 2023“. Akce se zúčastnili zástupci 135 českých, slovenských, rakouských a dalších zahraničních firem, přičemž proběhlo celkem 491 B2B jednání. Letošní podnikatelské fórum navázalo na Česko-slovenské ekonomické a podnikatelské fórum, které se v loňském roce uskutečnilo v Žilině. Podnikatelské fórum bylo organizováno v rámci Projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED), přičemž bylo financováno Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.  
 

Hlavními organizátory letošního fóra bylo Velvyslanectví ČR v Bratislavě a Slovenská agentura pro rozvoj investic a obchodu (SARIO). Zmíněné instituce úzce spolupracovaly při výběru českých a slovenských firem s Hospodářskou komorou v Praze, Regionální hospodářskou komorou Brno, Krajskou hospodářskou komorou Moravskoslezského kraje, Olomouckého kraje a Zlínského kraje a Slovenskou obchodní a průmyslovou komorou v Žilině.

V úvodním bloku vystoupili Rudolf Jindrák – velvyslanec ČR na Slovensku, Robert Šimončič – generální ředitel Slovenské agentury pro rozvoj investic a obchodu (SARIO) a Milan Hrompa, ředitel odboru specializovaného financování a podpory firemního bankovnictví ČSOB.

R. Jindrák ve svém úvodním projevu ocenil početnou účast na výše uvedeném podnikatelském fóru, na které letos zavítalo na 250 účastníků. Současně zdůraznil, že Česká a Slovenská republika jsou tradičními a silnými hospodářskými partnery. SR je pro ČR 2. největším exportním trhem a 4. největším obchodním partnerem (po Německu, Číně a Polsku). Český vývoz na Slovensko v roce 2022 dosáhl 470,84 mld. CZK a meziročně se zvýšil o 18,4 %. Velké příležitosti pro české i slovenské firmy ve vzájemné spolupráci se nabízí zejména v automobilovém a obranném průmyslu, ale rovněž v oblasti investic. Češi vlastní na Slovensku celkem 11,2 tis. firem a Slováci dokonce více než 14 tis. Firem v ČR. Kromě toho je ČR
2. největším investorem na Slovensku (po Nizozemsku).  Podle R. Jindráka je však třeba českým a slovenským firmám pomáhat a při vstupu na zmíněné trhy je ze strany státu systematicky podporovat.

R. Šimončič rovněž ocenil velmi dobrou úroveň hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi a ČR jako významného investora na Slovensku. Rovněž zmínil důležitost podpory státu vůči podnikatelským subjektům v rámci proexportních aktivit, mezi které patří např. dnešní podnikatelské fórum. Zdůraznil nutnost transformace automobilového průmyslu, na kterém jsou obě země životně závislé. Závěrem ocenil a poděkoval za velmi dobrou dlouhodobou spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Bratislavě. M. Hrompa z ČSOB informoval o možnostech financování podnikatelských aktivit a projektů jak v ČR a SR, tak i během plánované poválečné obnovy Ukrajiny.

V dalším panelovém bloku diskutovali Martin Pospíšil, ředitel odboru evropských zemí z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPaO) a Andrea Krajčíková, generální ředitelka Sekce zahraničněobchodní politiky a evropských záležitostí Ministerstva hospodářství SR o možnostech spolupráce ČR a SR při poválečné obnově Ukrajiny. M. Pospíšil ve své prezentaci představil českou pomoc Ukrajině. Zmínil Program humanitární, stabilizační,
rekonstrukční a hospodářské pomoci Ukrajině na období 2023-2025 a nástroje MPaO v rámci pomoci Ukrajině. Informoval rovněž o aktivitách Česko-ukrajinské Mezivládní komise
a založeném Business klubu Ukrajina. Hlavním posláním tohoto klubu je koordinovat zapojení českých podnikatelských subjektů, hledání konkrétních odvětvových synergií a řešení aktuálních potřeb při plánování a realizaci obnovy Ukrajiny. V současné době je do aktivit zmíněného Business klubu zapojeno nebo se o ně zajímá více než 250 společností.
A. Krajčíková poděkovala české straně za zařazení tohoto bloku do programu podnikatelského fóra a ocenila zřízení Business klubu Ukrajina v ČR. Současně informovala o tom, že na Slovensku je příslušná koordinační jednotka pro pomoc Ukrajině organizačně zařazena pod Úřad vlády. Současná SK pomoc UA představuje 0,19 % HDP, přičemž 280 SK firem má zájem o spolupráci při poválečné obnově UA.

Poté následovala samotná B2jednání individuální jednání českých, slovenských a dalších zahraničních firem z odvětví strojírenství, elektrotechniky, energetiky, ekologie, potravinářského průmyslu a informačních technologií, včetně potenciální spolupráce českýcha slovenských firem při poválečné obnově Ukrajiny. Organizaci B2B jednání zajišťovalo SARIO prostřednictvím elektronického párovacího systému ELET, přes který rovněž probíhala registrace účastníků. Hlavním cílem podnikatelského fóra bylo poskytnout prostor a příležitost českým a slovenským podnikatelům navázat osobní kontakt a rozvinout vzájemné obchodní vztahy. Novinkou letošního podnikatelského fóra byla pro české firmy možnost sjednat si kromě B2B jednání se slovenskými firmami rovněž B2B jednání s rakouskými a dalšími zahraničními firmami na jednom místě.

Z rozhovorů s účastníky podnikatelského fóra vyplynula jejich spokojenost s výše uvedenou akcí. To vede organizátory k závěru založit každoroční tradici tohoto fóra. Je zřejmé, že navzdory blízkým bilaterálním firemním vztahům je zapotřebí organizovat akce podobné tomuto fóru a tím iniciovat zejména první kontaktní setkání i v rovině B2B. Je to jeden z možných způsobů, jak napomoci prohlubování vzájemného obchodu mezi ČR a Slovenskem.

Pro většinu českých firem a podnikatelů je SR stále první volbou jako exportní destinace. Důvod zájmu českých podnikatelů o slovenský trh je logický. Expanze na Slovensko je jednodušší, než na jiné trhy. Klíčovou roli hraje téměř nulová jazyková bariéra, teritoriální blízkost, společná historie či blízká mentalita a kultura.

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě

Česko-slovenské podnikatelské fórum 2023 v Bratislavě


Autor: Petr Darmovzal, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bratislavě