česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021 - konec lhůty 11. 5. 2021

Povinné sčítání lidu, domů a bytů 2021 proběhne pro osoby s hlášeným pobytem v ČR, které žijí v zahraničí, od 27. března do 9. dubna 2021 online (prodlouženo do 11.5.). Sčítání je unikátním zdrojem umožňujícím zmapovat rozsah stěhování, které probíhá nejen uvnitř našeho území, ale také mezi Českou republikou a zahraničím. Z dalších zjišťovaných charakteristik lze dovodit, o které typy domácností se v rámci migrace jedná. To je důležité například pro ministerstvo školství, které se podílí na péči o české školy v zahraničí nebo pro ministerstva zahraniční a kultury při podpoře krajanských spolků.

O půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března 2021 začne v ČR sčítání lidu, domů a bytů 2021.  Mimo území ČR nebudou k dispozici tištěné formuláře, od 27. března do 9. dubna 2021 (prodlouženo do 11.5.) ale bude možné odkudkoliv vyplnit formulář přes internet na www.scitani.cz  nebo v mobilní aplikaci, kterou lze nalézt v Google Play i App Store pod názvem "Sčítání21". K přihlášení se použije číslo platného osobního dokladu vydaného ČR (občanský průkaz, cestovní pas nebo doklady vydané cizincům) a datum narození.

Sčítání je povinné i pro osoby (jak občany ČR, tak i cizí státní příslušníky) s hlášeným pobytem v ČR, které žijí v zahraničí (Více info viz podrobný článek Sčítání 2021 se týká i českých občanů žijících v zahraničí). Občanů ČR žijících v zahraničí, kteří mají na území ČR ukončený pobyt, se sčítání netýká.

Vyplnění formuláře online si zajišťuje každý sám, v případě rodiny lze vyplnit jeden formulář za celou společnou domácnost. Zastupitelské úřady nezajišťují při sčítání lidu, resp. vyplňování formulářů žádné úkoly s výjimkou obecné  informace.            

I Češi žijící v zahraničí mohou využít rozsáhlé informační podpory, ať už na webu www.scitani.cz nebo na Kontaktním centru Sčítání 2021. Centrum je v provozu denně od 8 do 22 hodin, včetně sobot, nedělí i svátků na kontaktních linkách (+420) 253 253 683 a (+420) 840 30 40 50. Na kontaktní centrum je ale také možné pokládat dotazy prostřednictvím e-mailu dotazy@scitani.cz nebo chatu ve virtuální poradně Sčítání 2021.

Bližší informace naleznete níže v přiloženém informačním letáku nebo na webových stránkách Českého statistického úřadu www.scitani.cz, kde je podrobně vysvětleno, jak formulář vyplnit.

informační leták (PDF, 513 KB)

přílohy

informační leták 512 KB PDF (Acrobat dokument) 3.3.2021