česky  english

Podpis Protokolu k bilaterální Smlouvě s Belgií

Ministr financí ČR Eduard Janota a místopředseda vlády a ministr financí Belgie Didier Reynders podepsali 15. března 2010 v Bruselu Protokol k bilaterální Smlouvě mezi Českou republikou a belgickým královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmů a z majetku.

Ministr financí ČR Eduard Janota a místopředseda vlády a ministr financí Belgie Didier Reynders podepsali 15. března 2010 v Bruselu Protokol k bilaterální Smlouvě mezi Českou republikou a belgickým královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmů a z majetku.

Tento dodatek ke smlouvě vytváří předpoklady k účinnější spolupráci obou zemí v boji proti daňovým únikům, stanoví povinnosti obou zemí i podmínky, za kterých se informace budou vzájemně poskytovat. Obě smluvní strany  také přebírají závazek, že vytvoří legislativní podmínky k tomu, aby si informace mohly poskytovat.

Pro Belgii je podpis tohoto Protokolu zásadní podmínkou, aby Belgie nebyla považována za zemi patřící na „šedou listinu“ daňových rájů, jak ji v roce 2009 označila zpráva OECD.

Podpisu v historické budově kabinetu belgického ministra Reynderse se účastnil také velvyslanec ČR v Belgii Vladimír Müller.

Během krátkého setkání se oba ministři zabývali aktuálními otázkami týkajícími se hospodářské situace v obouch zemí, perspektivy ukončení krize. Oba ministři stručně připomněli i politickou situaci svých zemí. V Belgii budou federální volby až v červnu 2011. Mezitím proběhne belgické předsednictví v Radě EU. Dále pak také diskutovali o možných přístupech, jak pomoci krizi řeckých financí.  Krátce byly zmíněny přípravy belgického předsednictví v Radě EU a prioritách Belgie. Rovněž nejnovější iniciativa -  Evropský měnový fond byla předmětem rozhovoru obou ministrů.  Ministr Reynders sdělil svůj postoj, v zásadě není proti této myšlence, ale muselo by to znamenat, že část příspěvků převáděných ve prospěch MMF by se oddělila pro Evropský měnový fond.