česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Z Bruselu byl vypraven "Vlak 1000"

Belgický král Filip přišel 5. května 2015 na bruselskou železniční stanici Bruxelles-Midi vyprovodit mimořádný vlak se stovkami mladých lidí, jejichž cílem je návštěva bývalých koncentračních táborů Auschwitz-Birkenau na území Polska.

Slavnostního ceremoniálu se účastnila řada vysokých představitelů a diplomatů, včetně velvyslance ČR v Bruselu Jaroslava Kurfürsta.

Nápad na projekt "Vlak 1000" se zrodil v roce 2008 u příležitosti mezinárodní vzpomínkové akce na počest osvobození koncentračního tábora Buchenwald v Německu. Jde o iniciativu Mezinárodní federace odbojářů, ke které se v Belgii připojila Nadace Osvětim a Národní institut veteránů.

Cílem letošní akce bylo vyzvat 1000 mladých lidí z celé Evropy, aby navštívili koncentrační tábory Auschwitz-Birkenau, připomněli si krutosti spáchané během druhé světové války a aby nezapomněli na holocaust a otevřeně o událostech mluvili.

Volba navštívit soustavu táborů Auschwitz-Birkenau nebyla náhodná, toto místo je skutečným symbolem holocaustu, při kterém přišlo o život více než 1,1 milionu osob, mužů, žen a dětí židovského původu.

Do tisícové skupiny mladých lidí byli vybráni představitelé 12 různých evropských národností. V Belgii nastoupilo na vlak 600 žáků, dalších 400 žáků se připojí v průběhu šestidenní cesty se zastávkou mimo jiné i v České republice.

Z Bruselu byl vypraven "Vlak 1000"

 

Z Bruselu byl vypraven "Vlak 1000"

 

Z Bruselu byl vypraven "Vlak 1000"