česky  english

na_celou_sirku
Foto: Dáša Kneřová

Den státního smutku

Vláda České republiky na svém zasedání dne 27. 1. 2020 rozhodla, že v pondělí 3. února, tj. v den pohřbu zesnulého předsedy Senátu Parlamentu České republiky Jaroslava Kubery, bude v České republice vyhlášen státní smutek k uctění jeho památky.

Vyhlášení státního smutku za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu znamená, že v pondělí 3. února budou státní vlajky na úředních a veřejných budovách vyvěšeny na půl žerdi nebo stožáru. V pondělí se také uskuteční v Teplicích smuteční shromáždění k uctění jeho památky a možnost rozloučit se se zesnulým předsedou horní komory Parlamentu budou mít lidé také týž den na pietním shromáždění v pražském Rudolfinu.

Dne 27. ledna 2020 vystavilo velvyslanectví ČR v Bruselu ve svých prostorách u příležitosti náhlého úmrtí předsedy Senátu Parlamentu České republiky Jaroslava Kubery (+ 20. 1. 2020), kondolenční knihu. Svou kondolenci zapsalo několik desítek osob z řad diplomatického sboru, krajanů a představitelů belgických institucí.