česky  english  română 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MŠMT
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Letní škola slovanských studií 2023

Velvyslanectví České republiky v Rumunsku si dovoluje informovat o stipendijních kurzech českého jazyka v České republice v rámci Letní školy slovanských studií 2023 (LŠSS). Prosíme zájemce o kurz na LŠSS, aby své přihlášky zasílali na Velvyslanectví ČR v Rumunsku do 15. března 2023.

Letní školy slovanských studií jsou studijní kurzy českého jazyka pořádané veřejnými vysokými školami v České republice, které se konají každoročně v letních měsících (červenec–zač. září).

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky nabízí uchazečům z Rumunska 4 stipendijní místa. Stipendia spočívají v úhradě kurzovného, výuky, ubytování a stravování a bezplatném vstupu na kulturní aktivity pořádané v rámci LŠSS.

Na LŠSS 2023 se nabízejí uchazečům z Rumunska 4 místa:

1 místo na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně v termínu 22. 7.–19. 8. 2023 

2 místa na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v termínu 15. 7. – 13. 8. 2023

1 místo na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v termínu 13. 8. – 4. 9. 2023

Kurzy jsou určeny pro zahraniční studenty, odborníky (pedagogy, překladatele, tlumočníky) a akademické pracovníky z oblasti bohemistiky a slavistiky, kteří jsou starší 18 let. Svým širokým záběrem jsou však otevřeny všem zájemcům o český jazyk, literaturu, dějiny a kulturu.

Obecné informace o podmínkách stipendijních pobytů včetně formuláře přihlášky (jednotný formulář) jsou zveřejněny na internetových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Důležité upozornění pro uchazeče: Součástí přihlášky je prohlášení, že se zájemce může zúčastnit celého trvání kurzu LŠSS. V případě, že by se uchazeč neúčastnil více než 4 dní výuky, bude jeho místo nabídnuto náhradníkovi.

Uchazeč vyplní přihlášku a připojí svůj životopis v češtině nebo v angličtině. Vyplněnou přihlášku spolu s životopisem je potřeba zaslat nejpozději do 15. března 2023 na adresu Velvyslanectví České republiky v Rumunsku:

Embassy of the Czech Republic in Romania

Ion Ghica 11, 030045 Bucharest, Sector 3, Romania

Úspěšní žadatelé o stipendium budou notifikováni přímo univerzitní institucí. Vybraný kandidát by měl Letní škole svou účast obratem potvrdit. Velvyslanectví České republiky v Bukurešti přijímá pouze tištěné žádosti o stipendium. Žádosti o stipendium zaslané přímo na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky nebo vybranou instituci budou z výběrového řízení vyřazeny.

Letní škola je otevřena i zájemcům, kteří nežádají o vládní stipendium a jsou ochotni sami nést náklady spojené s pobytem v České republice. V tomto případě se žadatelé obrací přímo na výše zmíněné instituce.