česky  english  magyarul 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Václav Klaus obdržel Petöfiho cenu za rok 2018

Václav Klaus převzal 10. prosince 2018 v Budapešti Petöfiho cenu za příspěvek k prohlubování svobody a demokracie ve střední Evropě. Cenu mu udělila nadace Public Foundation for the History and the Society of Central and Eastern Europe. Slavnostního předání v muzeu Dům teroru se zúčastnili i velvyslanec Juraj Chmiel a konzul Milan Šimko.

Petöfiho cenu založily v roce 2009 Public Foundation for the History and the Society of Central and Eastern Europe a energetická společnost MOL za účelem ocenění významných regionálních a světových osobností, které svým postojem a aktivitou výrazně přispěly k zachování svobod a demokracie ve společnosti.

Projev Václava Klause na slavnostním předání ceny 3 (DOCX, 26 KB)

O udělení ceny informovala maďarská internetová média a Kossuth rádio ve svých hlavních zprávách a TV Echo odvysílala 26. prosince rozhovor natočený v červnu u příležitosti účasti Václava Klause na konferenci k budoucnosti Evropy  https://www.echotv.hu/videok/2018/12/26/v4-europa-jovoje/6996 .

Václav Klaus se také setkal 10. prosince s premiérem Viktorem Orbánem. V rozhovoru premiér ocenil kvalitu bilaterálních vztahů a rozvoj vzájemného obchodu a investic.