česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká škola v Káhiře zahájila nový školní rok 2016 / 2017

S úsměvem jsme 17. září vstoupili do dalšího školního roku, letos už po páté, s našimi žáky v Káhiře. Počet a nadšení se nám drží a tak se dál můžeme věnovat jazyku, jazykovědě, dějinám a tomu všemu okolo, jak se říká reáliím.

Škola sdružuje několik rodin, které společně tvoří projekt nejen vzdělávací, ale i kulturní. Kromě vyučování dětí poskytuje škola prostor pro setkávání rodičů, maminek, které se dál účastní krajanských projektů a mají výbornou příležitost společně plánovat a vymýšlet. Jedním ze stěžejních aktivit je spolupráce maminek na organizaci vánočního bazaru. S láskou a velkou zkušeností připravují pečivo a dobroty, zatímco našich 15 žáků se učí a vzdělává. Děti jsou rozděleny do čtyř skupin podle jazykové úrovně a věku a svůj čas a znalosti jim věnují čtyři učitelky. Nejmenší děti se věnují fonetice  - správné výslovnosti, přesným významům slov, v některých případech možná i nových slovíček, zpívají a učí se říkanky. První a druhý stupeň prochází dle osobních potřeb osnovy daného ročníku ZŠ a jedna skupinka postupuje v režimu čeština jako cizí jazyk. S laskavou podporou ZÚ a MZV se nám daří krýt náklady a zajistit cenovou dostupnost lekcí.

Škola je otevřena všem českým dětem a krajankám. Těší nás, že po čtyřech letech, kdy nám některé děti odrostly, máme již nové předškoláčky, kteří by příští rok mohli zasednout do lavic naší malé třídy. S egyptským školským systémem, který hodně zatěžuje volný čas dětí ve všední den, je pro nás velkou radostí vidět, že si děti umí zorganizovat svůj čas a věnují týdně několik málo hodin i přípravě úkolů do české školy. Víme, že udržet si svou dvojjazyčnost není jednoduché, a chceme našim dětem poskytnout co největší podporu a motivaci. Jednou z cest je čtení. Škola má v knihovně mnoho zajímavých titulů a děti si pravidelně knížky půjčují, z čehož s radostí usuzujeme, že je čtení baví, a o knížkách si v hodinách také povídají a příběhy si převyprávějí.

S knihami a čtením je také spojena další aktivita školy a tou byla beseda paní spisovatelky Veroniky Válkové, která se na podzim 2015 uskutečnila v prostorách školy. Paní Válková byla naším hostem, představila nám své knížky, s dětmi se podělila o to, že dějiny jsou nejen užitečné, ale že jejich studium může být i zábavné. Pozvala je do světa Báry Holečkové a jejího kouzelného atlasu a děti si s ní na besedě mimo jiné osvojily pár zajímavých slovíček pro popsání rytířů a jejich oří a nás těšilo, že je to baví. Na oplátku jsme paní Válkové ukázali Káhiru a i jí to bavilo a rozcházeli jsme se všichni moc spokojení z dobře zažitých několika dní a s pocitem, že jsme měli tuhle krásnou příležitost seznámit se.

Letošní rok se budeme pilně věnovat studiu a připravujeme pro děti další zajímavou osobnost, která by k nám měla zavítat v listopadu. Dál se bude snažit zvelebovat naší školu, kterou nám ZU poskytlo jako útočiště a prostor pro výuku, plánuje malé vylepšení vybavení, aby se dětem lépe přemýšlelo, zvláště v teplých dnech, kterých v Egyptě není málo. Moc se těšíme na kreativní nápady dětí, protože jejich výrobky jsou šperky našich školních zdí, a všichni si je rádi prohlédnou. Práce a řeč jdou ruku v ruce, a proto se výtvarné složce, hlavně v malé třídě, hodně věnujeme, dětem to dělá den barevnější a jejich jazýčky jsou česky více aktivní. Rok od roku nás to posouvá dál a naším cílem je společně dojít co nejdál.

Navštivte nás na naší stránce:

https://www.facebook.com/CeskaSkolaVKahire

Projekt České školy je Velvyslanectvím ČR v Káhiře dlouhodobě podporován. Česká škola v Káhiře přispívá k zachování vazeb v Egyptě žijících potomků českých krajanů k České republice, její kultuře a jazyku.

Výuka probíhá v bývalé ZDŠ v prostorách českého velvyslanectví, vždy v sobotu, jedenkrát za 14 dní od 9 do 13 pro děti od 2 do 15 let.

Škola zahájila svou činnost 23.2. 2013 a 9.3.2013 proběhlo první vyučování. Česká škola má patnáct aktivních žáků.