česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká filharmonie rozezní Prahu z hladiny Vltavy

Další ze série výjimečných koncertů pořádaných festivalem Prague Sounds/Struny podzimu, se uskuteční 2. září 2022. Festival Prague Sounds opět zamíří na hladinu Vltavy, aby z unikátní plovoucí scény u Slovanského ostrova rozezněl Prahu a letos i celou Evropu. Ve spolupráci s Úřadem vlády České republiky a Českou filharmonií uspořádá oficiální koncert u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie s názvem Koncert pro Evropu. Česká centra jsou partnerem festivalu pro zahraniční prezentaci.

V ikonických kulisách Prahy, na plovoucím hledišti, zazní Beethovenova Óda na radost, Smetanova Vltava, Dvořákův Karneval a jedna z nejsilnějších duchovních skladeb hudebních dějin vůbec – Glagolská mše Leoše Janáčka. Česká filharmonie pod taktovkou dirigenta Semjona Byčkova tímto počinem nabídne vskutku mimořádný hudební zážitek. Proslulé, ale možná i méně známé skladby mohou vyslechnout návštěvníci koncertu, stejně tak   přihlížející z přilehlých nábřeží, Slovanského ostrova, plavidel či mostu Legií. Vedle České filharmonie a sólistů se na plovoucí scéně představí také Pražský filharmonický sbor pod vedením sbormistra Lukáše Vasilka. Ozdobou sváteční události budou i špičkoví sólisté – sopranistka Evelina Dobračeva, mezzosopranistka Lucie Hilscherová, tenorista Aleš Briscein, basista Jan Martiník a varhanice Daniela Valtová Kosinová. Program koncertu pořadatelé volili i s ohledem na symboliku k současné pohnuté době. 
Koncert odvysílá v přímém přenosu Česká televize a ze záznamu evropský televizní kulturní kanál TV arte.  Prostřednictvím českých diplomatických misí včetně Velvyslanectví ČR v Káhiře a zahraničí sítě Českých center bude koncert možné poslouchat po celém světě, a to díky streamu. 

Plovoucí scéna Prague Sounds je unikátní festivalový počin, který nabízí jednou do roka možnost zažít koncerty světových umělců v působivé kulise historické Prahy. Je situována do srdce Prahy, v blízkosti Národního divadla a Slovanského ostrova, na vzdutí Staroměstského jezu z roku 1241, na tzv. Vltavském zrcadle. Plovoucí scéna přirozeně navazuje na tradici vodních slavností, které se v těchto místech tradičně konají již déle než čtvrt tisíciletí.

přílohy

Koncert pro Evropu 63 KB PNG (Obrázek) 31.8.2022