česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Ahmed Mohamed
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Egyptský bohemista na studiích v České republice

Na základě bilaterální dohody s Egyptem zavítá každý rok za studiem češtiny do naší vlasti pět bohemistů z univerzity Ajn Šams. Jeden z nich, Ahmed Mohamed, nám zaslal pěkný dopis popisující jeho dojmy ze studijního pobytu v Praze. Děkujeme, a přejeme mnoho akademických úspěchů!

Ahoj,

jsem Ahmed Mohammed, student na fakultě Al Alsun, univerzity Ajn Šams. Teď studuji na Ústavu bohemistických studií filozofické fakulty Karlovy univerzity. Jsem tady na základě stipendia.

Na pražské koleji

Žiji na koleji Na Větrníku v Praze 6. V patře, kde bydlím, jsou studenti z různých zemí: z Egypta, Indie, Ruska, Španělska a Slovenska. Indičtí studenti jsou fajn, připomínají mi lidi z Egypta. Mám z těch Indů pár karamarádů. Pokaždé spolu hrajeme fotbal, chodíme na procházky. Cítím se s nimi dobře. Občas mě zvou na indické jídlo. Občas spolu vaříme. Už jsem jim párkrát uvařil egyptské jídlo a moc jim chutnalo. Večer si povídáme o státech, tradicích, stavbách a formě budov v obou státech (v Egyptě a Indii), anebo se večer díváme na nějaký film. Každý pátek hrajeme karty. Vedle koleje je hezký park, kde lze běhat, opalovat se, odpočinout si od problémů a povinností. Hodně tam chodím relaxovat nebo číst knížky. Je skvělé a zdravé být hodně v přírodě. To se mi moc líbí. V parku jsou také dvě hřiště: jedno na fotbal a druhé na basketbal. Hodně je využíváme.

Česká zkušenost

Studentský život není lehký, ale když je člověk s dobrými lidmi, tak všechno zvládne. Česká republika je malá, ale krásná. Líbí se mi tady. Praha je moc krásné město, obzvlášť Karlův most, Pražský hrad, Staroměstské náměstí, Orloj, Náměstí republiky a Národní muzeum. Kromě toho je zde překrásná příroda, jako třeba na ostrově Štvanice, Zahrada u Švandova divadla, Újezd, Chodkovy sady nebo zahrada u Karlova náměstí. Tam trávím hodně času. V Praze je perfektní doprava (tramvaje, metro i autobusy). Tou dopravou se můžu dostat včas do školy nebo kamkoliv chci. Jsou tady různé restaurace, které mají dobré jídlo.

Na Palmovce je krásná mešita. Tam jsem chodil každý den v Ramadánu (měsíc podle islámského kalenadře). V tom měsíci držíme půst od rána do večera. V mešitě jsme každý den připravovali jídlo pro lidi. Zdarma. Do mešity občas chodili i nemuslimové, kteří chtěli poznat naše náboženství a zažít Ramadán. Část jídla jsme dávali na charitu.

Velikonoce v Třebíči

Kromě Prahy jsem navštívil Brno a Třebíč. Tam není tolik památek, ale najdete zde krásnou přírodu. Tam jsem se strávil Velikonoce. Všechno bylo krásné. Poznal jsem české tradice k tomuto svátku. Zaujala mne tato básnička:

Hody hody doprovody,

dejte vejce malovaný.

Nedáte-li malovaný,

dejte aspoň bílý,

slepička vám snese jiný.

V koutku na zeleným proutku,

proutek se ohýbá a slepička kokrhá,

ko ko ko ko dák, kam mám to vajíčko dát.

Taky jsem nedávno navštívil Kutnou Horu. Je tam moc hezky. Prošel jsem si město. Navštívil jsem kostnici a chrám svaté Barbory.

Jsem rád, že jsem tady a plním si svůj sen poznat blíže zemi, jejíž jazyk studuji!

Ahmed Mohammed

Ahmed si oblíbil pražské parky

Ahmed si oblíbil pražské parky