česky  english  polski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

DOCS+SCIENCE.AFO/KFF 2016

Projekt zaměřený na prohloubení česko-polských vztahů v oblasti vědecké kinematografie festivalu AFO a Krakovského filmového festivalu pod názvem DOCS+SCIENCE.AFO/KFF 2016 se uskutečnil 18.–24. dubna v Olomouci a 29. května – 5. června 2016 v Krakově.

Olomoucká část projektu proběhla v rámci třetího ročníku Camp 4Science, série workshopů pro začínající filmaře, která se koná pod hlavičkou festivalu Academia Film Olomouc a vytváří platformu pro vývoj a financování vědeckých dokumentárních filmů převážně ze zemí Visegrádské čtyřky. Workshopy se uskutečnily pod dohledem Christine Reisen, dlouholeté producentky vědecké tvorby televizního kanálu ARTE. Mezi dalšími tutory byla ředitelka Nadačního fondu Neuron Hana Křepelková-Rezková nebo Dinah Lord, britská producentka oceněná cenou BAFTA.

Hlavním cílem Camp 4Science je vytvořit mezinárodní síť institucí, které audiovizuální cestou popularizují vědu například skrze filmové produkce, festivaly nebo muzea, a posílit tak dialog mezi vědou a audiovizuálním průmyslem a zároveň upozornit na možnost využití vědeckého filmu pro výuku vědy. Účastníci pracovali mimo jiné na výstavbě scénáře nebo na propagační strategii snímků. Camp 4Science měl kromě workshopů pro filmaře i veřejnou část, která nabídla šest prezentací s filmovou tématikou.

Na přelomu května a června se projekt DOCS+SCIENCE.AFO/KFF 2016 přesunul do Krakova, kde se v rámci sekce vědecké kinematografie Krakovského filmového festivalu promítalo několik českých vědeckých dokumentárních snímků; kolekci starších filmů uvedených pod názvem „(In)Vissible Life – Czech Science Docs in 20th Century“ doplnila projekce nejnovější české produkce, jednoho dílu televizního cyklu „Život, to je věda – Hormonální antikoncepce.“  Kromě promítání byl připraven také konferenční program, např. v bloku Czech Way – Czech Science Documentary Films producenti Zdeněk Holý a Radim Procházka představili úspěšné české populárně-vědecké dokumenty.