česky  english  polski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Měsíc autorského čtení 2016

Literární festival Měsíc autorského čtení existuje již od roku 2000, vznikl v Brně. Vzrůstající návštěvnost festivalu se promítla v postupné expanzi akce do okolních měst a států, letošní 17. ročník se mezi 1. červencem a 4. srpnem zastavil také v Ostravě, Košicích, v polské Wroclavi a ukrajinském Lvově.
 

Měsíc autorského čtení zahrnuje dvě hlavní programové linie. Jedna reprezentuje literaturu pořadatelských zemí, druhá literaturu jiné země, která je v daném roce čestným hostem. V roce 2016 bylo čestným hostem Španělsko. Každý večer tak proběhlo jedno čtení španělského autora a jednoho z domácích zemí. Celkově na festivalu vystoupilo 88 spisovatelů z České republiky, Slovenska, Španělska, Polska a Ukrajiny, uskutečnilo se přes tři sta vystoupení a celá řada doprovodných akcí: výstavy, koncerty, setkávání s překladateli.

Kromě autorských čtení festival přináší 20-30 audiovizuálních medailonů o zúčastněných autorech s cílem propagace festivalu, které jsou volně ke zhlédnutí na webové stránce festivalu.

Česko-polské fórum se podílelo na účasti polských autorů a představení českých autorů v Polsku.