česky  english  polski 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Polsko jako čestný host Mene Tekel 2018 – mezinárodní festival proti totalitě, zlu, násilí, pro paměť národa

XII. ročník festivalu Mene Tekel realizovaný ve spolupráci s polskými partnery připomněl mnoha akcemi společné 100. výročí existence Polska a Československa, a to jak v historických souvislostech, tak i ve vztahu k současnosti.

Posláním tradičního mezinárodního projektu Mene Tekel – multižánrového, mezioborového festivalu proti totalitě, zlu, násilí, pro paměť národa, je podpora základních etických norem a lidských práv s důrazným připomínáním jejich devastace v nedávné historii v době nacistické okupace a po komunistickém puči v r. 1948 s následnými tragickými morálními, kulturními, duchovními a hospodářskými důsledky.

Jelikož v roce 2018 uplynulo sto let od vzniku samostatného Československa i Polské republiky, bylo Polsko vybráno jako hlavní čestný host XII. ročníku festivalu. Obě přátelské sousedské země spojuje nejen společný osud zejména v novodobých dějinách, ale i podobné osudy jejich národních hrdinů a bojovníků proti oběma totalitám – nacismu a komunismu. Cílem projektu proto bylo rozšířit povědomí o polském protinacistickém a protikomunistickém odboji a navázat pravidelnou spolupráci s polským partnerem festivalu, sdružením Stowarzyszenie Scena Kultury, který se podílel především na přípravě filmových večerů.

Hlavní akce:

Panelová výstava „Kapitán Witold Pilecki 1901–1948“ - v ambitu kláštera františkánů u Panny Marie Sněžné představila veřejnosti tohoto hrdinu polského protinacistického i protikomunistického odboje. Zahájena byla vernisáží 26. 2. 2018. Po skončení festivalu byla výstava v putovní podobě prezentována i na dalších místech ČR.

Filmové večery v kině Ponrepo - v rámci dvou filmových večerů 27. - 28. 2. byly promítány tematicky zaměřené hrané i dokumentární filmy a pořádány besedy s odborníky. Vybrané filmy byly promítány školním skupinám v rámci dopoledních projekcí. Hlavní uvedené snímky:

- Smrt Witolda Pileckého (Śmierć rotmistrza Pileckiego, režie Ryszard Bugajski, Polsko, 2006) - životopisné historické drama;

- Lžička štěstí (Łyżeczka życia, režie Michał Nekanda-Trepka, Polsko, 2003) a Příběh Ireny Sendlerové (Historia Ireny Sendlerowej, režie Andrzej Wolf, Polsko, 2015) - dokumenty o Ireně Sendlerové, nositelce ocenění Spravedlivý mezi národy;

- Úkryt v ZOO (The Zookeeper's Wife, režie Niki Caro, USA / Česko / Velká Británie, 2017) - životopisné historické drama odehrávající se ve varšavské ZOO po útoku na Polsko v r. 1939.

Mezinárodní konference historiků v prostorách Senátu ČR 2. 3. 2018 - tradičně probíhající akce v rámci festivalu byla tentokrát doplněna o polskou tematickou sekci - „Odkaz hrdinů: Češi a Poláci ve společném boji proti nacismu a komunismu“ a „Spolupráce polských a československých opozičních hnutí v 70. a 80. letech“. Konala se za účasti polských i českých odborníků na uvedenou problematiku a byla zaměřena na spolupráci Čechů a Poláků v boji za svobodu během druhé světové války i po ní.

V rámci projektu se Mene Tekel se stal rovněž partnerem filmového festivalu Niepokorni Niezłomni Wyklęci (NNW) v Gdyni. Během 10. ročníku konaného 30. 9 - 2. 10. 2018 se uskutečnily projekce českých filmů (dokumentárních i hraných) věnovaných boji proti totalitám, proběhla řada workshopů, diskusí a setkání. Představeny byly například filmy - „Jako bychom dnes zemřít měli…“ , „Dopisy z cely smrti“ či „Čechoslováci v gulagu“.

Více viz rovněž následující odkazy:

Mene Tekel - mezinárodní projekt proti totalitě

Fotogalerie Mene Tekel 2018

Stránky Polského institutu v Praze

Filmový festival NNW v Gdyni