česky  english  polski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Popular z.s.
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Bardzo fajná letní kina a festival 2021 - setkávání nejen s polským filmem

V roce 2021 spolek Popular z. s. uspořádal čtyři projekce nových celovečerních polských filmů v letních kinech v Praze a Brně a na podzim v covidových podmínkách čtyřdenní fyzický Bardzo fajný festival v pražském Biu Oko. Filmový program - celovečerní filmy, krátké animované filmy a hudební videoklipy tematicky doplnily lektorské úvody, diskuze, workshop pro děti i pro dospělé a polské delikatesy. Zájem diváků i v nelehkém období pandemie potvrdil důležitost fyzického česko-polského setkávání na kulturních akcích.
 

V letních měsících proběhly čtyři letní večery Bardzo fajného letního kina v Praze a Brně v oblíbených kulturních prostorech – pražské Klubovně a brněnském Scalním Letňáku Univerzitního kina Scala. Dramaturgie se zaměřila na dva tematicky odlišné, ale výrazné filmy - na Oscara nominované strhující drama Corpus Christi (2019) Jana Komasy a film Sweat (2020) polsko-švédské koprodukce v režii Magnuse von Horna o sebepřijetí a nástrahách sociálních sítí. Po projekci měli diváci možnost diskutovat se Zoryou Blue, Polkou dlouhodobě žijící v Praze, tvůrkyní podcastu o sexualitě bez tabu, performerkou burlesky a aktivní členkou organizace Ciocia Czesia. Během projekcí v Praze i Brně mohli návštěvníci ochutnat polské tradiční i netradiční pokrmy, například vynikající pierogi a zapiekanki, které připravili kuchařka Aga a Tomasz z polskiejadlo.cz a v Brně studenou polévku chlodnik z produkce restaurace Morgal.  

Bardzo fajné letní kino

Bardzo fajné letní kino

Podzimní čtyřdenní Bardzo fajný festival nabídnul každý den jeden pečlivě vybraný nový celovečerní film, které během uplynulé sezóny rozvířily vody na filmových festivalech v Polsku a na něj dále navázaný program a s heslem Ochutnej film také tematicky laděné polské pokrmy, které přímo souvisely s promítaným filmem.

Bardzo fajný festival

Bardzo fajný festival

Festival představil road movie Nikdy nepláču (2020) režiséra Piotra Domalewského o zrychleném dospívání, justiční drama 25 let neviny (2020) debutujícího Jana Holoubka, který uvedl polonista a filmový dramaturg Petr Vlček, hudební lahůdku Ikarus. Legenda o Mietku Koszovi (2019) scénáristy a režiséra Macieje Pieprzycy a vizuálně působivý film Marjánky (2020) debutující režisérky Darii Woszek o ženském klimakteriu. 

Bardzo fajný festival

Bardzo fajný festival

Děti i dospělí všech věkových kategorií se mohli ponořit do světa velikánů vážné hudby skrze animované videoklipy z poznaňského Televizního studia animovaných filmů. Na filmové pásmo navazovala odpolední animační dílna pro děti s polskou lektorkou Aleksandrou Griz, na níž si děti vytvořily a rozpohybovaly papírové loutky. V dílně vznikly krátké animované filmy, které se promítaly jako předfilmy před následujícím filmem Ikarus. 

Bardzo fajný festival

Bardzo fajný festival

Díky inspiračním cestám za polským partnerem na festivaly krátkých filmů Žubroffka a Filmové Podlesí útočí vznikla dramaturgie krátkých filmů - v létě se promítal animovaný film Já a moje tlustá prdeJelizavety Pismak a na podzim taktéž animace  Jsem tady Julie Orlik. 

Spolek navázal cennou spolupráci se skupinou Praga jest kobietą a ve spolupráci vznikl pilotní workshop aromaterapie a mindfulness pro ženy, který vedly lektorky Asia Fendrychová a Stefania Martinez a navazoval tematicky na film Marjánky. Po skončení workshopu účastnice společně zhlédly film. 

Bardzo fajný festival

Bardzo fajný festival

Diváci měli možnost k filmům ochutnat tematicky laděné delikatesy od Agi a Tomasze v masových i veganských verzích – například klobásy v těstíčku, divákům Bardzo fajného festivalu už známé tradiční pirohy, netradiční švestky se slaninou nebo švestkový koláč. V předsálí kina byla po celou dobu festivalu k vidění komiksová výstava k 100. výročí narození světoznámého spisovatele sci-fi Stanisława Lema Budoucnost v bublinách, kterou připravil Polský institut v Praze. 

Podzimní festival ovlivnila dvě zásadní covidová opatření - na festival směli diváci pouze s dokončeným očkováním a zároveň začalo platit omezení restaurací a barů po 22. hodině. Od druhého dne festivalu tedy museli diváci ihned po filmu odejít z kina. Díky připravenosti týmu a spolupráci s online platformou Aerovod a rychlé reakci se podařilo film Nikdy nepláču, o který měli diváci největší zájem, promítnout online. 


Projekt byl finančně podpořen z dotačního programu Česko-polské fórum.