по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: JH
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

ČR má zájem o rozvoj obchodně-ekonomických vztahů s Moldavskou republikou


Ve dnech 20. – 21. září 2017 uskutečnil ministr průmyslu a obchodu ČR pan Jiří Havlíček v čele podnikatelské mise pracovní návštěvu v Moldavské republice. Při této příležitosti proběhlo také 3. zasedání mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci a česko-moldavské podnikatelské fórum.

Ministr průmyslu a obchodu J. Havlíček v rámci své návštěvy v Moldavské republice jednal s místopředsedou vlády a ministrem hospodářství a infrastruktury Octavianem Calmicem, kterého ujistil o zájmu rozvíjet obchodně-ekonomickou spolupráci. Moldavské straně nabídl zejména zkušenosti v oblasti ochrany životního prostředí, alternativních zdrojů energie a zpracování zemědělské produkce. Ujistil zároveň o zájmu českých firem na modernizaci moldavského hospodářství a při budování infrastruktury. Ministr průmyslu a obchodu J. Havlíček při této příležitosti vyjádřil podporu českým společnostem, které již na moldavském trhu působí.

Dne 21. září 2017 v Kišiněvě proběhlo česko-moldavské podnikatelské fórum, které zahájil ministr průmyslu a obchodu J. Havlíček. Čeští účastníci podnikatelské mise se na fóru prezentovali a vedli jednání se zainteresovanými moldavskými partnery. V rámci podnikatelského fóra byla zmíněna také možnost rozvoje spolupráce v rámci rozvojových programů jako například Aid for Trade. 

Ve stejném termínu, tj. dne 21. září 2017, proběhlo 3. zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci mezi ČR a Moldavskou republikou, kterému předsedal  náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba a náměstek ministra hospodářství a infrastruktury Vitalie Iurcu.

Jednání potvrdila značný zájem o rozvoj ekonomické spolupráce, ať již v oblasti obchodu, investic či inovací. Pro české společnosti se jako zvlášť relevantní mohou jevit možnosti spolupráce v zemědělském sektoru, tzn. při zpracování produkce, zavádění moderních technologií a zvyšování efektivity, využívání alternativních zdrojů energie a v oblasti vodního hospodářství.

Podrobnější informace o návštěvě lze nalézt také na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

 

Jan Husák, rada, Velvyslanectví ČR v Kišiněvě