по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konference možností spolupráce českých a moldavských firem v oblasti zdravotnictví

Dne 8. září 2016 proběhla v Moldavsku konference o možnostech spolupráce českých a moldavských firem v oblasti zdravotnictví.  Akce byla financování v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie.

 

Příprava konference probíhala v úzké koordinaci s Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků ČR (AVDZ) a s odborem ekonomické diplomacie MZV ČR.

Akce se zúčastnily společnosti BMT Medical Technology, Ego Zlín, Linet, Medin, a ProSpon. Z moldavské strany se prezentací zúčastnili zástupci ministerstva zdravotnictví, hospodářství, obrany a vnitra, dále zástupci nemocnic, zdravotnických asociací a moldavské firmy. Celkem bylo na konferenci přítomno 100 účastníků.

Prezentace jednotlivých společností se setkaly s velkým zájmem účastníků, po konferenci byla zorganizována dvoustranná jednání českých a moldavských podnikatelů a neformální pracovní oběd, kde pokračovala diskuse mezi účastníky akce. Došlo k navázání užitečných kontaktů mezi českými firmami a relevantními zástupci moldavských institucí a firem. Na závěr konference firma EGO Zlín předvedla praktickou ukázku transportu pacienta s VVN (velmi nebezpečná nákaza).

V průběhu návštěvy českých podnikatelů byla také zorganizována návštěva mezinárodního zdravotnického veletrhu MOLDMEDIZIN & MOLDDENT.

Konference a celé podnikatelské mise se zúčastnila také náměstkyně ministra zdravotnictví ČR, která podpořila úsilí českých podnikatelů více proniknout na moldavský trh. Kromě účasti na konferenci a návštěvy zdravotnického veletrhu, paní náměstkyně jednala se svým protějškem na moldavském ministerstvu zdravotnictví a s Agenturou pro léky a zdravotnická zařízení Moldavska. Proběhla také návštěva moldavské nemocnice č. 4 a Centra domácí péče, které bylo zprovozněno v rámci české rozvojové spolupráce.

 



 

 

 

Kateřina Šilhánková, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě