по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Moldavsko láká zahraniční investory

Ve dnech 3. – 6.10.2017 proběhla v Kišiněvě  nejvýznamnější událost letošního roku v ekonomické oblasti - Moldova Business Week 2017. Tohoto ekonomického fóra se zúčastnilo na 1000 účastníků z 20 zemí.
 

Fórum slavnostně otevřel moldavský premiér Pavel Filip, který vyzval zahraniční podnikatelské subjekty, aby investovaly v Moldavsku. Poukázal přitom na potenciál země, disponibilitu pracovní síly a také přístup na trhy EU a SNS. Informoval, že stát má aktiva, která hodlá privatizovat a že přijímá inovativní přístupy při vytváření příznivějšího podnikatelského prostředí. V tomto kontextu zmínil reformu kontrolních orgánů a systému provádění kontrol ze strany státních institucí, novelu pracovního zákona, reformu bankovního a finančního sektoru i optimalizaci procedury pro udělování pracovních povolení pro cizince.

Moldova's parliament building

„Moldavská republika se na tomto nezastaví, vláda bude pokračovat v nezbytných reformách, dokud podnikatelské prostředí nebude mít komfortní podmínky a všechny nezbytné instrumenty k rozvoji“, dodal premiér P. Filip. S odvoláváním na zprávu Global Location Trends 2017 informoval, že se Moldavsko zařadilo na 6. místo na světě z hlediska vytvořených pracovních míst k počtu obyvatel.

O potřebě vytvoření atraktivního podnikatelského prostředí jako nebytné podmínky pro příliv zahraničních investic hovořil také místopředseda vlády a ministr hospodářství a infrastruktuy O. Calmac. Podobně jako premiér P. Filip přitom poukázal na komparativní výhody Moldavské republiky. Zmínil přitom přístup na trhy EU a SNS, možnost optimalizace operativních nákladů, kvalifikovanou pracovní sílu a kompetitivní mzdy.

O. Calmic v rámci fóra prezentoval novou vládní iniciativu, dle které by vláda měla nabídnout až 40 tis. MDL (cca 2 tis. USD) každému podnikatelskému subjektu (tzn. zahraničnímu i moldavskému), který vytvoří 100 pracovních míst a nabídne mzdu alespoň na úrovni 75 % průměrné mzdy v ekonomickém sektoru. Počet pracovních míst se přitom nesmí v průběhu 3 let snížit. Příslušný návrh by měl nabýt účinnosti již počátkem roku 2018.

Náměstek ministra hospodářství a infrastruktury MD V. Iurcu potom poukázal na investiční příležitosti, které skýtají svobodné ekonomické zóny. Jedná se o poskytované daňové výhody - snížená daň z příjmu na úrovni 6 %, případně i daňové prázdniny při investici v hodnotě 1 mil. USD, vyjmutí z daňové a celní povinnosti při dovozu / vývozu z/do svobodné ekonomické zóny.

 

Jan Husák, rada Velvyslanectví ČR v Kišiněvě