по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Moldavsko podepsalo dohodu o ekonomické pomoci s Mezinárodním měnovým fondem a zvolilo nového prezidenta

V Moldavsku byla v listopadu podepsána dohoda s Mezinárodním měnovým fondem, v rámci této dohody bude Moldavsku poskytnuta finanční pomoc na realizaci hospodářských reforem. Naplňování dohody však budí obavy u části odborné veřejnosti i u obyvatel. Významným faktorem pro pokračování reforem, které mají Moldavsko přiblížit Evropské unii, je i zvolení nového prezidenta.

Dne 7. listopadu 2016 výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) schválila dohodu o ekonomickém programu na podporu hospodářské a finanční reformy Moldavské republiky. V rámci dohody bude ze strany MMF uvolněno 179 mil USD, první platba ve výši 35 mil. USD by měla být uvolněna okamžitě po podpisu smlouvy. Ostatní platby budou uvolňovány postupně na základě vyhodnocování programu plnění reforem.

Několik dní po podpisu zveřejnil MMF obsah podepsané smlouvy s Moldavskem a detaily o požadavcích na uskutečňování reforem. Zveřejnění obsahu smluv bylo komentováno mnoha experty, na jedné straně je zdůrazňován pozitivní dopad podpisu smluv na uvolnění pomoci ze strany mezinárodních dárců, na druhé straně se diskutuje o negativním dopadu reforem na obyvatelstvo. V této souvislosti je zmiňována především obava ze zvyšování daní a tarifů za energie, které bylo z politických důvodů oddalováno. Obavy veřejnosti se dále týkají ustanovení s cílem napravit "nerovnováhu" v důchodovém systému, která je způsobena nadměrnými vládními dotacemi. Vláda se mimo jiné zavazuje ke zvýšení věku odchodu do důchodu. Někteří experti hodnotí dohodu jako jednoúčelovou a z 60% zaměřenou na změny v bankovním sektoru.

Pozitivní dopady se již odrazily v praxi a Světová banka uvolnila 45 mil. USD, jejichž platba byla v roce 2015 pozastavena z důvodu politické a bankovní krize. Evropská unie se chystá obnovit rozpočtovou podporu a Rumunsko je připraveno vyplatit Moldavsku druhou část půjčky, jejíž výplata byla podmíněna podpisem smlouvy s MMF. Smlouva Moldavska s MMF obsahuje také ustanovení o poskytnutí rozpočtové podpory ze strany MMF.

Pro pokračování reformního procesu Moldavska je nutné vzít v úvahu i prezidentské volby, ve kterých byl 13. listopadu 2016 zvolen pro rusky smýšlející kandidát Igor Dodon. Jeden ze slibů, které zazněly během jeho kampaně, bylo navrácení miliardy USD, která byla ukradena z bankovního systému Moldavska. (Pozn.: není ovšem zřejmé, jak to chce realizovat.) ID proklamoval zrušení všech vládou přijatých zákonů a opatření ve finančním a bankovním systému, které počítaly se zatížením občanů při nahrazení chybějících peněz. Aktivity prezidenta mohou do určité míry zkomplikovat činnost vlády a parlamentu a jeho prohlášení mají mediální dosah. Rušit zákony však nemůže a jeho rozhodnutí může přehlasovat parlamentní většina anebo zneplatnit ústavní soud.

Nově zvolení moldavský prezident dále slíbil obnovení hospodářských vztahů s Ruskou federací a navrácení moldavských výrobků na ruský trh na základě dohody o volném obchodu. Zároveň chce udržovat vztahy s Evropskou unií na základě podepsané dohody o volném obchodu.

 

Kateřina Šilhánková, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě