по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Nárůst vývozu Moldavska do EU navzdory prohlášením moldavského prezidenta

Evropa čelí v Moldavsku vlně euroskepticismu a pro-ruského populismu, který je silně podporován ze strany nově zvoleného prezidenta Moldavska I. Dodona. Ten se dlouhodobě snaží zdiskreditovat spolupráci s Evropou a napadá uzavřenou Dohodu o přidružení. DCFTA však přináší Moldavsku obchodní výhody, které vedou k nárůstu moldavského vývozu do zemí EU.

Prezident Moldavska I. Dodon navštívil ve dne 16. - 18. března 2017 Moskvu, hlavním bodem programu byla účast na Rusko – moldavském obchodním fóru. Ve svém projevu prezident informoval o rostoucím počtu moldavských firem, kterým je akceptováno obchodování na ruském trhu, ačkoli je stále platné ruské obchodní embargo. Během návštěvy proběhlo také neoficiální setkání s Vladimirem Putinem, jedním tématem jednání byla iniciativa moldavského prezidenta přezkoumat možnost uzavření dohody o dvojím občanství pro občany Moldavska, kteří žijí trvale v Rusku. V Moldavsku vstoupí 1. června 2017 v platnost zákon, který umožní investorům z Ruské Federace žádat o moldavské občanství. To by, dle slov I. Dodona, umožnilo ruským investorů volný pohyb v rámci Evropské Unie, a hlavně by mohli těžit z výhod vyplývajících z Dohody o přidružení, kterou Moldavsko podepsalo s EU. Jedná se o velmi paradoxní nabídku Rusku, jelikož Dohoda o přidružení, kterou I. Dodon nabízí k využití ruským investorům, je opakovaně ze strany moldavského prezidenta napadána.

Prezident Dodon se snaží přesvědčit EU o tom, že pro-evropský sentiment je v Moldavsku na ústupu, a to i proto, že Dohoda o přidružení nenabízí Moldavsku nic lákavého. O zrušení ekonomických dohod s EU mluví I. Dodon již od zahájení své předvolební kampaně. Poté, co se stal prezidentem, oznámil, že pokud politické strany, které ho podporují, vyhrají parlamentní volby v roce 2018, bude Dohoda o přidružení zrušena. Místo toho, se má Moldavsko orientovat na vytvoření strategického partnerství s Ruskem.

EU však viní z problémů Moldavska spíše nefunkčnost zpolitizovaných státních institucí, korupci a nedostatky bankovního systému. Moldavský ministr hospodářství Octavian Calmic tvrdí, že mnozí investoři se obávají prohlášení moldavského prezidenta o zrušení Dohody a podle ministra takové výroky negativně ovlivní ekonomický růst země v roce 2017.

Faktem je, že v roce 2016 narostl export Moldavska do států EU o 9,4% ve srovnání s předchozím rokem. Export do EU tvořil 63% celkového exportu Moldavska a po ekonomické stránce se tak EU stává pro Moldavsko nejvýznamnějším obchodním partnerem (v roce 2013 to bylo 48%), i přes to, jak se prezident Dodon snaží EU a Dohodu o přidružení zdiskreditovat.

 

 

Export Moldavska do zemi SNS a EU

Export Moldavska do zemi SNS a EU

 

 

Kateřina Šilhánková a Dumitru Comerzan, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě