по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Velvyslanectví ČR v Kišiněvě
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Možnosti spolupráce v oblasti městské dopravy v Moldavsku

Velvyslanectví ČR v Moldavské republice zorganizovalo v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR v týdnu od 18. března 2019 obchodní misi zástupců Kišiněva do České republiky.

Záměrem bylo představit zástupcům Kišiněva výrobce městských dopravních prostředků a seznámit je s organizací městské dopravy ve vybraných českých městech.

Potřeba obměny vozového parku v Kišiněvě je vysoká s tím, že tento je objektivně velmi zastaralý a řada autobusů a trolejbusů je na pokraji životnosti. Vedení Kišiněva si tuto situaci uvědomuje a v modernizaci městské hromadné dopravy hodlá pokračovat.

Velvyslanectví proto ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR zorganizovalo misi představitelů Kišiněva do ČR. V rámci mise proběhla návštěva společností ŠKODA ELECTRIC, a.s. a Iveco Czech Republic, a.s., která umožnila členům delegace seznámit se s technickými parametry a s případnou využitelností toho kterého dopravního prostředku pro Kišiněv. Proběhla rovněž jednání se zástupcem společnosti SOR Libchavy spol. s r.o.

Součástí mise byla také jednání na dopravních podnicích v Praze a v Hradci Králové, která umožnila výměnu zkušeností v oblasti řízení městské dopravy a v širším kontextu i možnosti další spolupráce mezi Kišiněvem a dotčenými městy. Mise byla rovněž přijata na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a na Magistrátu hl. m. Prahy, kde s moldavskou delegací jednal náměstek primátora pan Adam Scheinherr.

 

Jan Husák, rada Velvyslanectví ČR v Kišiněvě