по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Podněsterské investiční a ekonomické fórum „Podněstří v podmínkách krize: od politiky přežívání k politice rozvoje“.

V květnu 2016 proběhlo v Podněstří investiční a ekonomické fórum, které bylo významnou příležitostí prezentace Podněstří a jeho produkce.

Podněstří v podmínkách krize: od politiky přežívání k politice rozvoje

Podněstří v podmínkách krize: od politiky přežívání k politice rozvoje

Ve dnech 19. – 20. 5. 2016 se v Tiraspolu uskutečnilo IV. podněsterské investiční a ekonomické fórum, které organizovala Podněsterská obchodní a průmyslová komora společně s podněsterským „ministerstvem pro hospodářský rozvoj“. Letošní ročník probíhal pod názvem „Podněstří v podmínkách krize: od politiky přežívání k politice rozvoje“. Fóra se zúčastnilo na 500 hostů, včetně cca 60 ze zahraničí, převážná většina přijela z Ruské federace.

Fórum potvrdilo, že pro exportně orientované podněsterské hospodářství, jsou nejvýznamnějšími trhy Moldavsko (49 % podněsterského exportu) a země EU, ze kterých je nejvýznamnější Rumunsko (19 %). Ruská federace je sice trhem žádaným, avšak pro většinu podněsterských společností z různých důvodů velmi problematickým. Značný problém pro podněsterské výrobce představuje výrazná devalvace ruského rublu, politika nahrazování dovozu a situaci nijak neulehčují ani obchodní omezení vůči MD, zavedená po podpisu DCFTA v roce 2014, která se vztahují i na podněsterskou produkci. Objem exportu do Ruska se snižuje a společně s Ukrajinou dosahuje jen 8 %.

Problematická je také slabá diverzifikaci podněsterského exportu. Více než třetinu (37 %) tvoří export elektrické energie (především do MD) a 20 % výrobky hutního průmyslu.

Ve vztahu k EU zazněly pochybnosti ohledně obchodního režimu po roce 2017, tedy po ukončení prozatímní implementace DCFTA.

Jan Husák a Kateřina Šilhánková, ZÚ Kišiněv