по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Velvyslanectví ČR v Kišiněvě
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Potenciál IT sektoru v Moldavsku

Moldavsko zaznamenalo v posledním desetiletý výrazný rozvoj IT sektoru. Jedná se o dynamický sektor ekonomiky, který roste o cca 5% ročně. Podíl HDP na činnostech souvisejících s IT již dosahuje téměř 6 %.
 

Moldavská vláda tento sektor rozvíjí ve snaze podporovat hospodářské aktivity s větší přidanou hodnotou. Podnikání v tomto sektoru motivuje především formou daňových výhod, které upravuje zákon č. 77 ze dne 21.4.2016 o IT parcích. V souladu s tímto zákonem podléhají rezidenti IT parků jediné dani z výnosu ve výši 7%, standardní daň ze zisku přitom v Moldavské republice činí 12%. Rezidenti platbou této jediné daně plní svou daňovou povinnost ve vztahu k dalším daním, včetně daně z příjmu právnických osob, osobní daně, příspěvku na zdravotní pojištění a příspěvku na sociální zabezpečení. Podmínkou registrace v IT parku je mimo jiné nutnost prokázání, že 70 % příjmů pochází z IT činností. Dle výše uvedeného zákona se jedná o následující činnosti – vývoj software, vývoj videoher, řízení IT zdrojů a hardwaru, zpracování a analýza dat, správa webových stránek, poradenství v IT apod.

Stimuly pro investory-rezidenty IT parku

• Jednotná daň ve výši 7% z příjmů, která má nahradit daň z příjmů právnických osob, daň z příjmů fyzických osob, odvodů na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění, místní daně a daně z nemovitostí.

• Všechny státní kontrolní agentury provádí kontrolu rezidentů IT parku ve stejný den, a to každé tři roky.

• Stát garantuje preferenční režim stanovený zákonem minimálně na období 5 let.

První Moldova IT Park oficiálně zahájil svou činnost v Kišiněvě dne 1.1.2018. Jedná se o virtuální park, kde fyzická přítomnosti rezidentů není nutná. V polovině února 2018, tj. za měsíc a půl fungování parku, bylo v IT parku registrováno přes 100 společností. Jedná se v převážné míře o moldavské společnosti, jen v cca 15 % případů se jedná o zahraniční firmy.

I když samotný trh IT služeb v Moldavsku naráží na objektivní limity, poměrně vysoký počet registrací v Moldova IT Park v relativně krátkém časovém úseku naznačuje potenciál pro další rozvoj sektoru a skýtá příležitost i pro případné české zájemce. 

 

Jan Husák, rada Velvyslanectví ČR v Kišiněvě

Viorel Contu, asistent pro ekonomickou diplomacii