english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncert Ivana Ženatého a Sandry Shapiro v České národní budově

V pondělí 6. února 2017 se v prostorách České národní budovy uskutečnil koncert fenomenálního českého houslisty Ivana Ženatého, kterého doprovodila americká klavíristka Sandra Shapiro.

Ivan Ženatý, považovaný mnohými za nejlepšího českého houslistu posledních let, působí v současnosti jako profesor na Cleveland Institute of Music a pravidelně vystupuje na předních hudebních scénách včetně newyorské Carnegie Hall (kde se opět představí v dubnu 2017). Sandra Shapiro je profesorkou na téže prestižní škole a s Ivanem Ženatým jsou jako umělecké duo již pevně etablováni na americké hudební scéně.

Pro koncert v národní budově zvolili hudebníci posluchačsky poměrně náročný program složený z Martinů Sonáty pro housle a klavír č. 3 následované Sonátou pro housle a klavír op. 82 Edwarda Elgara. Po přestávce pak zazněla Dvořákova Balada a program ukončila Sonáta pro housle a klavír op. 75 od Camille Saint-Saëns/e. Přes sto návštěvníků Velkého sálu národní budovy na Manhattanu ocenilo technickou stránku hry obou umělců, ale především jedinečný niterný přednes skladeb ovacemi vestoje a nepustilo oba hudebníky ze scény bez přídavku v podobě kusu od francouzského skladatele Gabriela Faurého.