english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Jan Fried
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Recepce ke státnímu svátku ČR v New Yorku

Recepci k oslavě 99. výročí vzniku republiky uspořádaly Generální konzulát ČR v New Yorku Stálá mise ČR při OSN ve spolupráci s krajanskou organizací BBLA v prostorách České národní budovy dne 25. října 2017. Mezi více než čtyřmi sty hosty byla jako vždy řada významných krajanů, členů diplomatického sboru, představitelů města New Yorku a zástupců OSN v čele s předsedou 72. Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem.

Letošní recepce se (i díky probíhajícímu předsednictví ČR v Ekonomické a sociální radě OSN ECOSOC) zúčastnilo rekordní množství hostů, mezi nimiž nechyběli představitelé všech hlavních krajanských organizací v New Yorku a okolí (BBLA, BCBSA, Sokol), zástupci města New Yorku, představitelé českých společností a řada vedoucích bilaterálních úřadů i misí OSN sídlících v New Yorku. Z vysokých představitelů OSN byl přítomen rovněž předseda 72. Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák, který byl doprovázen i členem Evropského parlamentu a bývalým slovenským ministrem zahraničí Eduardem Kukanem. Zúčastnila se též 1. náměstkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammed, na recepci nechyběli ani Taťána Kuchařová, Ondřej Brzobohatý či nová posila NY Rangers Ondřej Pavelec.

Ve svém úvodním proslovu vyzdvihla velvyslankyně ČR při OSN Marie Chatardová význam rady ECOSOC a předsednické role ČR v něm, generální konzul Rameš pak ve své úvodní řeči připomenul blížící se jubilejní rok 2018 a význam roku 1918 pro historii ČR. Značný ohlas mělo i jeho přivítání slovenských hostů a zástupců slovenské komunity v sále, stejně jako připomenutí blížícího se výročí 125 let krajanské organizace BBLA a 10. výročí znovuotevření České národní budovy, která připadají rovněž na příští rok.

O kulturní program se během recepce staral jazzový saxofonista Karel Růžička ml., který si na pódium velkého sálu České národní budovy přizval amerického pianistu Thea Hilla.

Galerie


recepce 2017