english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Requiem 9/11 - generální konzulát ČR v New Yorku uctil památku obětí teroristických útoků

České centrum a generální konzulát ČR v New Yorku společně s Harmony Foundation uspořádaly dva pietní večery věnované obětem teroristických útoků z 11. září 2001.
 

Událost pod názvem Requiem 2021 se konala dne 9. a 10. září 2021 v České národní budově. Hlavním bodem programu multimediálního projektu Requiem 2021 byla skladba Oratio Spei (Motlitba za naději) významného současného skladatele Juraje Filase, kterou doplnila videomappingová projekce. Virtuální show se promítala na zdi ve Velkém sále České národní budovy. Requiem 2021 je multimediální umělecké dílo v režii Anny Evy Kotyzy, americké režisérky česko-slovenského původu.

„Jsem rád, že Česká národní budova po dlouhém období omezení během kovidu opět žije kulturou a veřejnou diplomacií. Requiem 2021 bylo zatím největší a nejvýznamnější akcí v letošním roce“, sdělil generální konzul ČR v New Yorku Arnošt Kareš. Akce se zúčastnilo více než 100 osob z řad významných představitelů newyorských kulturních institucí, zástupců diplomatického sboru a českých krajanů. Maximální kapacita, původně koncipována na 75 účastníků, musela být pro velký zájem navýšena.

„Bezprecedentní teroristický útok, který způsobil ztrátu téměř 3000 lidských životů jen v srdci New Yorku před dvaceti lety, zasáhl celý svět a představuje jeden z nejděsivějších momentů novodobé americké historie. Pro každého z nás však jde i osobní vzpomínku na tíživé výjevy pádu obou výškových budov. Náš projekt je také poctou dvěma obětem českého původu a poděkováním všem, kteří nasazovali své životy v prvních okamžicích po útocích. Mnoho z nich mělo české kořeny.“, dodal generální konzul Arnošt Kareš.

Součástí vzpomínkového večera byla i díla vytvořená ve virtuální realitě, jejichž autory jsou výtvarnice Markéta Gebrian, semifinalista soutěže America’s Got Talent Alex Dowis a režisérka Anna Eva Kotyza.

 

Mediální pokrytí akce zajistila přítomnost štábů ČT, TV Prima a TV Nova.

 

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/221411000100910/obsah/862837-pripominka-utoku-z-11-zari

 

Requiem 9/11 - generální konzulát ČR v New Yorku

Requiem 9/11 - generální konzulát ČR v New Yorku

Requiem 9/11 - generální konzulát ČR v New Yorku

Requiem 9/11 - generální konzulát ČR v New Yorku