english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Czech Startup Week v New Yorku přinesl miniakcelerační program pro české technologické startupy a účast na konferenci TechDay

Druhý ročník projektu Czech Startup Week, který spočívá v kombinaci účasti českých startupů na jedné z velkých startupových akcí v New Yorku s projektem ekonomické diplomacie spočívajícím v týdenním miniakceleračním programu zastřešeným akcelerátorem VentureOut, nabídl pětici českých firem vhled do newyorského startupového prostředí, řadu kontaktů v oblasti investorů do rizikového kapitálu (VCs, Angels), odborníků na marketing, sales a scaling, imigračních a daňových právníků, stejně jako možnost vylepšení vlastních komunikačních a prezentačních dovedností. Součástí programu byla i Czech Tech Pitch Night, během níž startupy prezentovaly své produkty a služby před panelem investorů. Následná aktivní účast startupů na TechDay NY skrz program CzechDemo agentury CzechInvest pak umocnila efekt celého pobytu českých společností v NY.

Etablovaný newyorský akcelerátor VentureOut připravil již podruhé v rámci projektu ekonomické diplomacie Generálního konzulátu ČR v New Yorku pro české startupy týdenní program s již zavedeným názvem „Czech Startup Week NYC“. Letošními účastníky projetu byly společnosti WAPS Technologies s.r.o. (automatizace zpracování faktur), StatusDroid s.r.o. (monitoring a damage control nefunkčnosti webů), SOLARMONITORING s.r.o. (technologie prodloužení životnosti a trvanlivosti solárních panelů), XLAB s.r.o. (3D grafika a videomapping) a Skychatters s.r.o. (sociální síť propojující osoby cestující v rámci jednoho letu).

Po úvodním brífinku v neděli 6. května v prostorách České národní budovy absolvovaly české startupy od pondělí sérii setkání se zástupci města NY (NYCEDC), marketingovými odborníky (AlphaTranslations, Ladder, EmergingMedia), odborníky na sales (HubSpot) přípravy pitch decku pro společnosti a tréninku prezentačních dovedností (abDevLabs), prezentací před investory z řad Venture Capital fondů (Scout Ventures, Dreamit Ventures), setkání s imigračními (BMK) a daňovými (Withum) právníky, setkání s odborníky na rizikový kapitál z největší právnické firmy světa Dentons či informace o vstupu na americký trh (MyLittleJob) a scalingu (Sisense). Program Czech Statrup Weeku NYC zahrnoval i Czech Tech Pitch Night, během níž všichni čeští účastníci představili své společnosti před panelem investorů (ffVC, Quake, ARC Angel Fund a Empire Angels).

Ve čtvrtek 10. května pak téměř všechny zúčastněné společnosti vystavovaly na největší startupové akci v USA TechDay NYC, kterou navštívilo přes 20.000 lidí. České startupy v rámci TechDay absolvovaly desítky rozhovorů s návštěvníky akce z řad investorů, zástupců newyorských akcelerátorů, co-worků a inkubátorů či zástupci velkých technologických firem. Samotná účast na konferenci byla podpořena programem CzechDemo agentury CzechInvest z financí evropských fondů pro regionální rozvoj. Kromě startupů účastnících se celotýdenního programu vystavovaly na TechDay rovněž české společnosti AIK IT Digital (tvorba webových platforem) a Satomar (cloudové služby).

Propojení účasti českých startupů na konferenci TechDay s týdenním akceleračním programem zněkolikanásobilo přínos celého projektu pro zúčastněné startupy. Roční periodicita Czech Startup Week NYC spolu s aktuálně probíhajícím programem CzechInvestu CzechAccelerator NYC řadí ČR v New Yorku po bok států jako Německo, Kanada či Izrael, neboť podobně bohatou a sofistikovanou nabídku vládních programů pro startupy mají v NY skutečně jen tyto čtyři státy. Z reakcí relevantních členů tech komunity v New Yorku tyto aktivity za poslední roky pomohly k image ČR jako výrazného hráče na newyorském startupovém poli.

Karel Smékal
Ekonomický konzul
Generální konzulát ČR v New Yorku

Galerie


Czech Startup Week 2018