česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Cena Hanse Christiana Andersena 2013 putuje do ČR

S radostí oznamujeme, že jednu z letošních cen Hanse Christiana Andersena získaly Hana Hanáčková a Miroslava Čápová, hlavní organizátorky projektu na podporu dětského zájmu o čtení “Noc s Andersenem”. Cenu převzaly osobně od Hans Christian Andersen Award Committee 2. dubna 2013 v dánském Odense – v den výročí a v místě narození světoznámého dánského pohádkáře.

H.C. Andersen

Cenu Hanse Christiana Andersena uděluje Hans Christian Andersen Award Committee od roku 1996 organizacím, institucím i jednotlivcům, kteří přispěli k propagaci a šíření znalostí o nejvýznamnějším dánském spisovateli Hansi Christianu Andersenovi po celém světě. V roce 2004 získala toto ocenění například i dánská královna Margrethe II., která mimo jiné výtvarně zpracovala animace k filmu Sněhová královna.

V roce 2013 byli oceněni

herec Christian Steffensen, Dánsko, za celoživotní zájem o H.Ch.Andersena a propagaci jeho díla skrze vlastní uměleckou tvorbu
skladatel David Lang, USA za kompozici The Little Match Girl Passion (2007)
Mirka Čápová a Hana Hanáčková, ČR, (z dětského oddělení Knihovny BBB Uherské Hradiště) za pořádání Noci s Andersenem

Andersen předávání cen
Mirka Čápová (u mikrofonu) a Hana Hanáčková na slavnostním předávání cen

Andersen u busty
Zleva: Laureátka Hana Hanáčková, konzulka Barbora Stejskalová a laureátka Mirka Čápová u busty H. CH. Andersena

Tisková zpráva

 

Noc s Andersenem

První Noc s Andersenem proběhla v roce 2000 v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. Na dvacet malých čtenářů čekalo noční dobrodružství v podobě čtení pohádek, soutěží, her a překvapení. Od té doby se čtenářská akce rozšířila do mnoha míst ČR, Evropy i světa.

Laureátky Hana Hanáčková a Mirka Čápová k ocenění řekly:

„V roce 2000 jsme netušily, že se malá regionální akce rozroste ve společenství knihoven, škol a dalších organizací. Díky Klubu dětských knihoven SKIP ČR a ochotným dospělým organizátorům, kterým se zalíbil nápad podpořit rozvoj dětského čtenářství pomocí Andersenových pohádek, mohou děti v jeden jediný kouzelný večer zažít literární i kulturní dobrodružství, které může přiblížit dětskou duši k celoživotní lásce ke knížkám.

Každá další Noc s Andersenem nám osobně přináší pocity sounáležitosti, radosti
a štěstí. Naše radost je letos o to větší, že si naší snahy všimli i daleko za hranicemi naší vlasti, v zemi Hanse Christiana Andersena. Bude pro nás velkým povzbuzením i odměnou podívat se do rodné země autora tolika pohádek a osobně převzít ocenění za všechny organizátory Noci s Andersenem na celém světě…“

Letošní ročník Noci s Andersenem proběhl v pátek 5. dubna 2013. Ve stejnou noc se již podruhé sešli také malí čtenáři i v Dánsku: Noc s Andersenem zde připravil Český kroužek a Česká škola.

Noc s andersenem plakát

 

přílohy

Press_release_HCA_2013 33 KB DOC (Word dokument) 15.3.2013