česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pražské Jezulátko v Senegalu - dar farnosti v Tivaouane Peulh

Ve dnech 3.- 7. 2. 2016 se uskutečnila cesta Miroslava kardinála Vlka do Senegalu. Hlavním cílem cesty bylo symbolické věnování sošky Pražského Jezulátka senegalské katolické církvi. V rámci cesty proběhl na dakarské Univerzitě Kulatý stůl na téma náboženského soužití, návštěva Domu otroků na ostrově Gorée, cesta do rezervace Bandia, slavnostní mše na dakarském předměstí na místě budoucího kostela, v němž bude soška umístěna, slavnostní mše k 80. letům dakarské katedrály, při níž zazněla hudba českého skladatele J. L. Dusíka a několik rozhovorů pro média.
Cesta pana kardinála byla zorganizována ve spolupráci s místní Nunciaturou a českými krajany.
Česká republika se díky této akci natrvalo „zapsala“ do mapy Senegalu. Farnost, kde bude Jezulátko umístěno, ponese totiž oficiální název „Farnost pražského Jezulátka“.
 
 

Návštěva ostrova Gorée

Jedná se o pietní místo, kde byli shromažďováni a později z něj odváženi otroci. Ostrov pravidelně navštěvují státníci při cestách do Senegalu, podobně jako v Evropě probíhají návštěvy koncentračních táborů  (Obama, Clinton etc.)

            V přístavu návštěvu uvítal starosta Augustin Senghor, spolu s dalšími představiteli obce, a to včetně místního ímáma. Muzeum bylo po dobu naší prohlídky uzavřeno, což ještě umocnilo tragičnost místa. Po krátké procházce následovala návštěva místního kostela a setkání v budově řádu Maltézských rytířů, která je využívána především jako zdravotnické zařízení na pomoc chudým.

           

Kulatý stůl: La cohabitation iterreligieuse: expérience historiques et perspectives pour l´avenir.

            Tato akce proběhla ve spolupráci s dakarskou Univerzitou UCAD v jejím největším přednáškovém sále. Setkali se na ní zástupci tří velkých světových náboženství.

            Ke kardinálu Vlkovi se tedy přidal přední muslimský intelektuál a marabou („náboženský učitel“) největší senegalské konfraterie Tidjane - El Hajdi Mansour Sy Djamil, místopředseda NS, místopředseda Světové rady pro náboženství za mír a bývalý bankéř. Židovské náboženství bylo zastoupeno spisovatelkou a dokumentaristkou Laurence Gavron, trvale žijící více než deset let v Senegalu, která natočila filmy o židovských komunitách v Africe. Moderátorem byl prof. Aloyse Ndiaye, debatu zahájil osobně rektor UCAD Ibrahima Thioub.

            Téma náboženského soužití je v Senegalu samozřejmě velmi živé a často diskutované, Senegalci jsou velmi hrdí na zcela mírumilovné soužití hlavních náboženství, tedy muslimů a křesťanů (katolíci ale i skupinka protestantů; přítomni jsou i svědci Jehovovi), kteří představují cca 5% populace, těší se nicméně ze strany ostatních i ze strany státu velkému respektu. Mnoho z později úspěšných podnikatelů či politiků, ač muslimského vyznání, navštěvovalo katolické školy a jsou si dobře vědomi, že právě jim vděčí za kvalitní vzdělání.

Kulatý stůl (PDF, 85 KB)

 

Návštěva rezervace Bandia

Pan kardinál navštívil i rezervaci Bandia, v níž probíhá jeden z největších českých vědeckých projektů v zahraničí (www.derbianus.cz), kde mj. symbolicky požehnal nově narozeným mláďatům.

 

Slavnostní mše při příležitosti předání pražského Jezulátka

Vrcholem cesty bylo oficiální předání sošky pražského jezulátka farnosti na dakarském předměstí Tivaouane Peulh. Kostel, kde bude soška umístěna, je prozatím ve výstavbě (stojí pouze oltářní zeď a část bočních stěn), a jezulátko tak bude dočasně v tamním klášteře sester řádu matky Terezy.

Čím horší byly logistické podmínky, tím velkolepější bylo přivítání hostů (česká vlajka byla dobře viditelná už zdálky), jako obvykle samozřejmě všemi hodnostáři obce bez rozdílu vyznání. Oficiální přivítání přednesl starosta, který s úctou zavzpomínal na roky studia v katolických školách. Na závěr projevu uvedl, že jako starosta obce a příslušník muslimské komunity se veřejně zavazuje, že on i zastupitelstvo udělají všechno proto, aby nový kostel byl dokončen co nejdříve.

Samotná mše proběhla tedy ve zcela provizorních prostorách (vyzdobených nicméně místními látkami a koberci, pod střechou z vlnitého plechu či igelitových plachet) nicméně s velkým nasazením všech shromážděných, samozřejmě za přítomnosti kardinála Sarra, arcibiskupa Ndiaye, kteří několikrát veřejně zopakovali poděkování českým partnerům.

Přivítání v Tivaouane Peulh

Přivítání v Tivaouane Peulh

Bienvenu

Bienvenu

Markéta Grúňová s dětmi

Markéta Grúňová s dětmi

VZÚ Dakar, kardinál Sarr, kardinál Vlk, Arcibiskup Ndiaye

VZÚ Dakar, kardinál Sarr, kardinál Vlk, Arcibiskup Ndiaye

Cesta do "kostela"

Cesta do "kostela"

Cesta Jezulátka

Cesta Jezulátka

Jezulátko a jeho noví opatrovníci

Jezulátko a jeho noví opatrovníci

Poděkování VZÚ hostitelům

Poděkování VZÚ hostitelům

Mše k 80. letům Dakarské katedrály

V neděli proběhla mše k 80. výročí otevření dakarské katedrály (samozřejmě za účasti zástupce vlády, čestných hostů atp.), při níž byl kardinál Vlk „celebrans principalis“. V katedrále zazněla rovněž hudba skladatele J. L. Dusíka v podání české pianistky Livie Laiferové.

Slavnostní mše k 80. výročí katedrály

Slavnostní mše k 80. výročí katedrály

Livia Laiferová hraje J. L. Dusíka

Livia Laiferová hraje J. L. Dusíka

V katedrále

V katedrále