česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Zastupiteský úřad ČR v Maroku
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Projekty Ekonomické diplomacie: Firmy získávají kontakty, Inspiraci, možnost prezentace

Rozjíždíte start-up a rádi byste navázali kontakty s novými partnery? Pohybujete se třeba v dodávkách pro energetiku a český trh jste již nasytili? Nebo chcete rozšířit své obzory a inspirovat se v zahraničí? Zapojte se do projektů na podporu ekonomické diplomacie a pronikněte na zahraniční trhy. Zastupitelské úřady ČR každoročně organizují proexportní akce, díky kterým můžete získat cenné kontakty a zkušenosti a představit své výrobky, služby či know-how v zahraničí.

Projekty na podporu ekonomické diplomacie, tzv. PROPEDy, představují jedinečnou formu podpory českým exportérům. Následující řádky vám představí samotné projekty a odpoví na otázky, proč by se o něčeské firmy měly zajímat.

Pod termínem PROPED si lze představit celou řadu různorodých akcí. Ambasády organizují podnikatelské semináře či workshopy, konference, setkání s investory, sektorově zaměřené podnikatelské mise nebo zajišťují účast firem na zahraničních veletrzích. Projekt může být realizován také formou incomingové mise zahraničních subjektů do ČR. Tuzemské firmy tak mají skvělou příležitost prezentovat potenciálním zahraničním partnerům nejen své produkty, ale i výrobní kapacity.

 

Stále širší záběr

Historie projektů ekonomické diplomacie sahá až do roku 2004. Celý systém se přirozeně vyvíjí s tím, jak se mění požadavky českých exportérů. Nejvýznamnější změnou byl však vznik společného nástroje financování ekonomické diplomacie ČR v lednu 2017. Ten díky spolupráci s partnerskými rezorty umožňuje realizaci širšího spektra činností a efektivnější sektorovou prezentaci ČR v zahraničí s využitím většího objemu finančních prostředků.

Mezi instituce, které se na společném financování ekonomické diplomacie ČR podílejí, patří kromě Ministerstva zahraničních věcí také Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo obrany, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zemědělství a Úřad vlády ČR. Každá z institucí zapojených do společného nástroje má pro konkrétní kalendářní rok vyhrazený rozpočet určený na podporu českých vývozců.

O výběru projektů k realizaci a alokaci finančních prostředků rozhoduje komise složená ze zástupců participujících institucí. Díky společnému nástroji se daří rozšiřovat tematické zaměření projektů o nové sektory. Díky zapojení vědecko-výzkumné sekce Úřadu vlády ČR tak například v letošním roce podstatně narostl počet projektů zaměřených na vědu, výzkum a inovace.

 

Třikrát více projektů

Pro rok 2017 bylo z celkového počtu 409 návrhů schváleno 291 projektů ekonomické diplomacie, které české ambasády realizují v 95 zemích po celém světě. Nárůst počtu realizovaných projektů, který je oproti roku 2015 více než trojnásobný, vypovídá o zvyšujícím se zájmu o projekty ekonomické diplomacie jak na straně zapojených institucí, tak na straně českých exportních firem.

Vedle počtu projektů roste především objem finančních prostředků určených na podporu českého exportu. Mezi lety 2015 a 2016 zaznamenal rozpočet určený na projekty ekonomické diplomacie téměř dvojnásobný nárůst z 8,8 mil. na 16 mil. Se vznikem společného nástroje rozpočet narostl mnohonásobně – v roce 2017 bylo díky participaci partnerských rezortů na projekty alokováno více než 50 mil.

Vývoj financování Projektů ekonomické diplomacie

Vývoj financování Projektů ekonomické diplomacie

Jak získat informace

Jak se jako český exportér dozvíte o realizovaných projektech? Sledujte webové stránky Ministerstva zahraničních věcí*, kde uvádíme seznam schválených projektů, či konkrétního zastupitelského úřadu ČR. Cesta může vést také přes Klientské centrum pro export. Naši exportní specialisté jsou připraveni konzultovat vaše exportní záměry a doporučit vám další kroky.

Dalším kontaktním místem jsou podnikatelské asociace a svazy, s nimiž Ministerstvo zahraničních věcí při realizaci projektů ekonomické diplomacie úzce spolupracuje, a které zastupitelským úřadům pomáhají s vyhledáváním vhodných firem pro jednotlivé projekty.

Účast na projektech ekonomické diplomacie přináší českým firmám řadu výhod. Je to zejména jedinečná příležitost setkat se s významnými představiteli firem, podnikových asociací i státního sektoru v partnerské zemi. V řadě teritorií je velice obtížné taková setkání bez záštity české diplomacie zrealizovat. V neposlední řadě ušetříte čas, který byste věnovali hledání kontaktů a identifikaci potenciálních obchodních partnerů, pokud byste se rozhodli proniknout na dosud neprobádaný trh na vlastní pěst.

Představme si situaci, že česká firma specializující se na vývoj a výrobu zdravotnických prostředků hledá vhodného obchodního partnera v zahraničí. V Mapě globálních oborových příležitostí, kterou každoročně Ministerstvo zahraničních věcí ČR připravuje, zjistí, že jednou ze zemí, v níž je zdravotnictví identifikováno jako jeden z prioritních sektorů, je středoasijský Kazachstán. Exportní záměry firmy však limituje jednak absence relevantních kontaktů, jednak nedostatečný přehled o specificích, jimiž se kazašský trh vyznačuje.

Na základě přehledu realizovaných projektů zveřejněného na webu Ministerstva zahraničních věcí firma zjistí, jaké projekty v daném teritoriu náš zastupitelský úřad připravuje, a může se obrátit přímo na obchodně-ekonomický úsek ambasády, kde získá podrobnější informace o připravovaných akcích a podmínkách účasti.

Ministerstvo zahraničních věcí veškeré projekty důkladně vyhodnocuje. Důraz je kladen především na zpětnou vazbu od samotných podnikatelů. Díky tomu registruje řadu úspěšných projektů, díky nimž se českým firmám podařilo proniknout i na náročné zahraniční trhy a uzavřít zde konkrétní zakázky.

 

Start-upy v New Yorku

Díky projektu ekonomické diplomacie generálního konzulátu v New Yorku a projektu CzechDemo agentury CzechInvest se pětice českých start-upů zúčastnila v květnu 2017 prestižní start-upové konference TechCrunch Disrupt v New Yorku, kam se přijely představit americkým investorům a potenciálním obchodním partnerům mladé technologické firmy z celého světa. Český pavilon na konferenci navštívil i náměstek ministra zahraničních věcí Miloslav Stašek.

„New York patří spolu se slavným Silicon Valley k centrům současného technologického boomu a konference TechCrunch Disrupt je rozhodně mezi těmi akcemi, na nichž jsou k vidění pravidelně ty nejslibnější technologické start-upy. Jsem proto velice rád, že se nám spolu s agenturou CzechInvest podařilo opět po roce zajistit viditelnou českou účast na této konferenci a rovněž připravit kvalitní doprovodný program, který přidanou hodnotu vlastní účasti na konferenci pro české firmy zněkolikanásobil,“ shrnul týdenní akci generální konzul ČR v New Yorku Martin Dvořák.

 

Zdravotnické firmy v Maroku

Další příklad úspěšného projektu ekonomické diplomacie se v roce 2017 odehrál na africkém kontinentu. České firmy vyrábějící zdravotnické prostředky se díky účasti na projektech ekonomické diplomacie, které zorganizovala Jana Kostrounová, ekonomická diplomatka zastupitelského úřadu v Rabatu, začínají úspěšně etablovat na marockém trhu.

V první polovině roku 2017 měly české zdravotnické firmy sdružené v Asociaci výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků příležitost setkat se s řediteli největších marockých soukromých a státních zdravotnických zařízení během jejich návštěvy České republiky. Na tuto incomingovou misi navázala cesta zástupců českých firem ELLA-CS, LINET, MEDIN, MZ Liberec, Profil Nábytek a Royal Spa do marockého Rabatu a Fesu, kde čeští exportéři zdravotnických prostředků prezentovali své produkty lokálním partnerům a jednali o konkrétních zdravotnických projektech.

 

ANNA URBANOVÁ, ŠÁRKA HEBERSTEINOVÁ,

Odbor ekonomické diplomacie, Ministerstvo zahraničních věcí ČR

 

článek vyšel v 2. čísle časopisu Moderní ekonomická diplomacie