česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Setinka v lese

 Český vývoz poprvé v historii vystoupal nad 1 % světového exportu. Přitom Čechů a Moraváků je jen 0,14 % z celkové populace světa a podíl na světovém HDP máme 0,26 %. Doposud jsme nejvyššího podílu na světovém exportu dosahovali v roce 2008. Český podíl tenkrát byl 0,9 %. Pak šel trošku dolů na 0,84, ale teď už je 1,01 %, ukazují data ze Světové banky. Za posledních 16 let se tak podíl zdvojnásobil.
 

Ta setinka je super zpráva, hlavně když vidíte, jak se daří tradičním českým firmám, respektive českým podnikatelům. Teď ještě aby z toho byla super marže. Abychom vystoupili ze stínu Německa – stále náš největší exportní artikl je dodávka, nikoliv finální produkt.

Připomíná mi to teď u nás v Evropě knihu francouzského spisovatele Jean Giono – Muž, který sázel stromy.

V novele z roku 1953 je pastevec, který žije v malém kamenném domě. V pustině, kde si lidé všímají spíš sebe. I sám je v depresi. Usoudil, že kraj hyne, poněvadž je tam málo stromů. Rozhodl se, že tu situaci napraví. A tak sázel stromy. Každý den tolik, kolik stihnul.

Řecko by mohla být jakoby nově zasazená kleč, která roste/neroste v Krkonoších.

Německo je nejméně náročný jehličnatý strom – statná borovice lesní. Ani toho moc nepotřebovala. Hluboké kořeny, rozpíná se všude na píscích i hlínách, na kamenitých, nadměrně suchých i mokrých půdách a ve všech výškových polohách.

Česko zase připomíná nejrychleji rostoucí strom – olši lepkavou. No dobře, jsme spíš smrček, ale ten aktuální růst je překvapivě vysoký.

Každopádně, v evropské oboře nehledejte žádné lípy – nejoblíbenější listnaté stromy – symbol vzájemnosti. Naopak, každý stát je jiný. Svůj. Má své zájmy. A svou skepsi, vnitřní depresi – což je to málo, co je skutečně spojuje.

Ten chlapík z toho románu neúnavně sázel a sázel krize nekrize, válka neválka. Za tři roky jich vysázel sto tisíc. Zrodil se krásný les a zemi se začala vracet vláha a život. Když se objevila voda, objevily se také louky, zahrady, květiny, a tak i jakýsi důvod žít. Ale přeměna probíhala tak pomalu, že si lidé na ni navykli a nevyvolávala údiv.

Navštívil ho hajný. Z úřední moci mu oznámil příkaz, že nesmí venku rozdělávat oheň. Mohlo by to totiž ohrozit růst tohoto „přírodního“ lesa. Naivní hajný k tomu dodal, že je vidět, jak les roste „sám od sebe“. Přišel i vysoký představitel správy vod a lesů, poslanec a technici. Měli mnoho zbytečných řečí. Rozhodli, že se musí „něco“ víc ještě k tomu udělat, ale neudělali nic. Jen mezi nimi zavládlo nadšení, jak příroda „sama od sebe“ roste.

Co vlastně ty stromy, respektive Evropu, k růstu přivedlo? V té knize je odpověď.

Je to píle jedinců, podnikatelů, zaměstnanců, kteří fakt chtějí makat a něco dokázat. Proto přichází růst. V Řecku třeba vyhrál mladého podnikatele roku chlapík, co pokračuje v rodinné tradici a dělá luxusní med pod značkou Melira (pokud jste tam, vemte mi jeden). V Německu manželé, co udělali designové hotely Motel One. V Česku byl oceněn Chmela z Tescomy, rok předtím úžasný Pelc z GZ Media, od něhož mám Rihannu na desce, předtím Bříza z Koh-i-nooru…

Růst díky podnikavosti může trvat i nadále. Olše dorůstá výšky pětadvacet až pětatřicet metrů. No ten smrček míň. Ale třeba nejvyšší strom v Česku roste na Jablonecku – douglaska tisolistá měří přes 64 metrů.

Samo ale, že růst nebude věčný, tak jako žádný strom neroste do nebes. Vědci tvrdí, že bod, do něhož vystoupá voda z vnitřního zavodňovacího systému stromu, stanovuje jeho maximální výšku. Jakmile dosáhne vrcholu svých fyzických možností růstu, postihne horní části stromu „stres z vyschnutí“. Strom tak začne odumírat v zápase o získání dostatečného objemu vody.

Od ledna 2014 přibylo v české ekonomice 274 tisíc nových pracovních míst. Většina z toho v průmyslu a podnikání. Mzdy rostou o 5,3 % meziročně – nejvíce od konce 2008. Pokud by česká ekonomika takto pokračovala dál, bude za celý rok růst HDP přes 4 %, což nečekal nikdo... Jenže už ani není, kde lidi brát… A když pracovníky dovezeme, lidé se bojí kriminality. Co víc, třeba na Kofolu, kterou vzkřísil podnikatel roku 2011 Samaras, si obyvatelé sousedních domů v Mnichově Hradišti stěžují, že vyrábí až příliš, že je to ruší i v noci…

Dívaje se na tu setinku, na ta celková čísla o exportu a hádépé, teď zažíváme růstovou kapitolu. Růst netrvá věčně, stromy nerostou do nebe, ale mohou tloustnout. V každém v tom stromku z evropské obory bují sociální stát a vládní sektor se rozpíná. A to je ten problém. I přes všechny ty příklady a kupu dalších super podnikatelů a podnikatelek, nejsem si jist, zda je v růstu už dost skromnosti, vytrvalosti a poctivosti v podnikání od většiny – aby to nebylo jen vzplanutí nad tím, jak státy rozdávají z rozpočtů dotace, minimální mzdy nebo sociální dávky.

 

ALEŠ MICHL, spoluzakladatel investičního fondu QUANT

článek vyšel v 2. čísle časopisu Moderní ekonomická diplomacie