česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Třetí číslo časopisu Moderní ekonomická diplomacie

V únorovém vydání časopisu Moderní ekonomická diplomacie přinášíme článek ministra zahraničních věcí Martina Stropnického, rozhovor s viceprezidentem Hospodářské komory ČR Bořivojem Minářem či článek hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské o tom, co stále ještě brzdí český export. Únorový díl časopisu MED se věnuje také českým exportním úspěchům i zatím nevyužitým příležitostem v jižním Kavkazu.
 

Již třetí vydání časopisu Moderní ekonomická diplomacie je zaměřené nejenom na region jižního Kavkazu, ale především na spolupráci českých firem v zahraničí na dodávkách velkých celků s vysokou přidanou hodnotou. Dočtete se tak například o úspěchu českých firem při dodávce vodních elektráren v Gruzii a navazující energetické zakázky, které v zemi získaly další české firmy. Stejně tak se dočtete o tom, jak české firmy obnovují železnici v Ázerbájdžánu, či jak do jiných částí světa dodávají kompletní nemocnice.

Na jižní Kavkaz a aktivity v Gruzii, především program B2B, se zaměřuje i článek kolegů z České rozvojové agentury. Dočtete se také o spolupráci EGAP a ČRA a o tom, jak funguje zajištění v případě státem podpořeného pojištění exportních úvěrů.

Nejnovější díl časopisu MED přináší také vzpomínku na Juditu Štouračovou, ekonomku, která zakládala českou ekonomickou diplomacii po roce 1989, a první ředitelku agentury CzechTrade. A v neposlední řadě přinášíme také přehled, jak státní proexportní služby fungují dnes a návod pro exportéry, jak je využít.  

přílohy

Moderní ekonomická diplomacie č. 3 5 MB PDF (Acrobat dokument) 20.2.2018