česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: UNSDG
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

MZV ČR financuje projekty zastupitelských úřadů ČR zaměřené na naplňování Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky podpoří k realizaci celkem 12 projektů v oblasti naplňování Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj a jejích cílů. MZV ČR letos obdrželo od 19 zastupitelských úřadů celkem 20 návrhů projektů, ve srovnání s 12 návrhy projektů v roce 2021.
 

Hodnotící komise MZV ČR na svém zasedání dne 17. května 2022 doporučila k realizaci 12 z celkem 20 návrhů projektů ZÚ zaměřených na naplňování Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj a jejích cílů (dále jen PA2030). V letošním roce probíhá v pořadí druhý cyklus realizace PA2030, jejichž návrhy předkládají zastupitelské úřady ČR ve světě.

MZV podporuje tento nedávno vzniklý nástroj s cílem dále zviditelnit ČR ve světě a posílit povědomí o ČR jako zemi s cennými a sdělitelnými zkušenostmi, řešeními a technologiemi pro naplňování Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj. Projekty MZV přispívají v jednotlivých zemích realizace k výměně zkušeností v oblasti implementace Agendy 2030, v rámci níž se ČR každoročně umisťuje v globálních měřítcích na předních místech. PA2030 jsou integrální součástí plánu činnosti zastupitelských úřadů ČR v zahraničí a jejich účelem je též přispět k posílení místních aktivit v souladu s cíli Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj s využitím českého know-how.

Přikládáme seznam schválený projektů:

1) Prezentace udržitelného zemědělství na univerzitách v Malajsii.

2) Konference „Energetická tranzice jako příležitost pro udržitelnost a demokracii“ v Madridu.

3) Konference „Udržitelný turismus a efektivní správa národních parků“ v Ankaře.

4) Seminář „Energetická transformace v ČR a v Estonsku ve světle ruské agrese proti Ukrajině - jak skloubit energetickou bezpečnost, sociální soudržnost a Zelený úděl“ v Tallinnu.

5) Seminář „Jak se vypořádat s nenávistí? Posílení kapacit občanské společnosti v Indii prostřednictvím inovativního způsobu vedení lidskoprávních kampaní“ v Dillí.

6) Seminář „České technologie v oblasti vodohospodářství, odpadového hospodářství a energetické efektivity“ v Ázerbájdžánu.

7) Prezentace českých projektů „vize lepší budoucnosti“ ve Stockholmu.

8) Seminář „Principy udržitelného lesního hospodaření a významu lesa pro životní prostředí“ v Mongolsku.

9) Seminář „Sdílení zkušeností ČR z projednávání cílů udržitelného rozvoje na vládní i lokální úrovni“ v Sarajevu.

10) Seminář „Sdílení transformačních zkušeností ČR a úprava hospodářské a měnové politiky vedoucí k udržitelnému ekonomickému růstu“ v Alžíru.

11) Seminář „Sdílení zkušeností ČR s energetickými úsporami díky tepelným izolacím budov“ v Ammánu. 

12) Seminář „Sdílení zkušeností ČR v oblasti územního plánování rozvoje městské zeleně a příprava plánu“ v Gruzii.