česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Na MZV se jednalo o bezpečnostních dopadech klimatické změny v jihovýchodní Evropě

Při příležitosti předsednictví ČR v Radě EU uspořádalo MZV na okraj jubilejního 30. zasedání Ekonomického a environmentálního fóra OBSE dne 8. září 2022 doprovodnou akci na téma „Bezpečnostní dopady klimatické změny v jihovýchodní Evropě, příspěvek OBSE i Česka k odolnosti regionu vůči změně klimatu“.  Nejvýznamnější projekt OBSE, který se touto problematikou zabývá, ČR v OBSE podporuje nad rámec svých závazků.    

Své příspěvky na této akci přednesli Esra Buttanri z Kanceláře koordinátora pro ekonomické a environmentální aktivity OBSE a Lucas Rüttinger z německé firmy adelphi, kteří jsou intenzivně zapojeni do projektu OBSE „Posílení reakcí na bezpečnostní dopady změny klimatu v jihovýchodní Evropě, východní Evropě, jižním Kavkazu a střední Asii“. Ten svým dobrovolným příspěvkem podporuje od roku 2020 mj. i Česká republika. Pí. Buttanri i p. Rüttinger ve svých vystoupeních zejména zdůraznili, že „změna klimatu působí jako multiplikátor bezpečnostních rizik“ a podrobně představili aktivity OBSE v dané oblasti. 

Za MZV ČR se k tématu akce vyjádřila Hana Volná, zástupkyně ředitele Odboru rozvojové spolupráce, která zejména představila konkrétní aktivity České republiky v regionu jihovýchodní Evropy. Svůj pohled z dotčeného regionu představil i Mihallaq Qirjo, ředitel organizace Resource Environmental Center z albánské Tirany, který jako hlavní environmentální problémy regionu uvedl zejména ilegální těžbu dřeva, znečištění ovzduší a obecně management přírodních zdrojů. Připustil nicméně, že existující environmentální výzvy v jednotlivých regionech jsou postupně adresovány, zejména v rámci tzv. Zelené agendy pro Západní Balkán.  

Úvodní vystoupení na semináři přednesl náměstek ministryně životního prostředí pro ochranu klimatu Jan Dusík a závěrečné shrnutí  provedl vv. Florian Raunig, stálý představitel Rakouska  při OBSE a zároveň předseda ekonomického a environmentálního výboru OBSE. Moderátorkou akce byla vv. Bronislava Tomášová, vedoucí Task Force MZV pro klima a bezpečnost.    

Zvolené téma doprovodné akce spadá do oblasti zelené diplomacie, která patří mezi komunikační priority CZPRES.

Program akce a Powerpointové prezentace, které na ní zazněly, připojujeme.

přílohy

Prezentace_Adelphi 524 KB PDF (Acrobat dokument) 19.9.2022

Prezentace_Albania 1 MB PDF (Acrobat dokument) 19.9.2022

Fórum OBSE_1 205 KB JPG (Obrázek / Fotka) 19.9.2022

Fórum OBSE_2 220 KB JPG (Obrázek / Fotka) 19.9.2022

Fórum OBSE_3 236 KB JPG (Obrázek / Fotka) 19.9.2022

Prezentace_Buttanri 3 MB PDF (Acrobat dokument) 19.9.2022

Fórum OBSE_program 707 KB PDF (Acrobat dokument) 19.9.2022