česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Kozák přijal guvernéra Rozvojové banky Rady Evropy

Náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák přijal dne 20. dubna 2022 v Černínském paláci guvernéra Rozvojové banky Rady Evropy Carla Monticelliho.

K hlavním tématům rozhovoru náleželo posílení vzájemné spolupráce a připravovaná konkrétní pomoc banky České republice při zvládání uprchlické krize.

Náměstek Kozák ocenil zařazení České republiky mezi prioritní země pro spolupráci a pomoc banky poskytnutou ČR během covidové krize. Banka bezúročný úvěr poskytla již v červnu 2020 jako první mezinárodní finanční instituce ve výši cca 7,5 miliardy korun.

Carlo Monticelli je guvernérem specializované banky, která byla zřízena mj. za účelem pomáhat státům s migranty a uprchlíky a napomáhat tím k udržení sociální soudržnosti. Při jednání představil nový Rozvojový plán banky a náměty na posílení spolupráce banky s ČR. Na návštěvě ČR je doprovázen viceguvernérem Tomášem Bočkem.

Stěžejním tématem cesty guvernéra Monticelliho  do ČR je jednání o konkrétní pomoci banky při zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny. Tato pomoc je tématem setkání s ministry Stanjurou a Rakušanem na ministerstvech financí a vnitra. Česká republika má zájem získat od banky úvěr v řádu několika miliard korun. Kromě toho banka poskytne ČR v souvislosti s uprchlickou vlnou grant ve výši několika milionů korun.

ČR poskytuje bance též dobrovolné finanční příspěvky, a to konkrétně na podporu Zeleného sociálního investičního fondu banky. Fond je zaměřen na pomoc při urychlení přechodu členských zemí na nízkouhlíkové a klimaticky odolné ekonomiky. Cílovou oblastí podpořeného programu je především pro ČR prioritní region západního Balkánu. ČR byla jedním z prvních přispěvatelů do tohoto nedávno zřízeného fondu.