česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: WTO
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Novou generální ředitelkou Světové obchodní organizace byla zvolena Dr. Ngozi Okonjo-Iweala

Téměř po půl roce po odstoupení předchozího generálního ředitele Světové obchodní organizace (WTO) se dne 15. února 2021 podařilo dosáhnout shody všech členů WTO na jmenování bývalé ministryně financí Nigérie Dr. Ngozi Okonjo-Iweala do této funkce. Poprvé v historii WTO bude v jejím čele žena a zástupkyně afrického kontinentu.

Ngozi Okonjo-Iweala je absolventka Harvardu a Massachusettského technologického institutu. Je celosvětově uznávanou ekonomkou a má mnohaleté zkušenosti nejen jako ministryně financí Nigérie, ale také jako členka vrcholného managementu Světové banky, ve které působila 25 let. V současnosti je předsedkyní správní rady vakcinační aliance Gavi a zvláštní vyslankyní Africké unie pro problematiku COVID-19 (celý životopis Ngozi Okonjo-Iweala je uveden v příloze).

O funkci nového generálního ředitele se ucházelo celkem 8 kandidátů, kromě Nigérie nominovaly kandidáty na tuto funkci Egypt, Keňa, Korejská republika, Mexiko, Moldavsko, Saúdská Arábie a Velká Británie.

Mandát nové generální ředitelky WTO bude zahájen od 1. března 2021 a jedním z jejích hlavních úkolů bude posílení role WTO a její modernizace, aby WTO dokázala čelit výzvám globální ekonomiky jedenadvacátého století. 

Dr. Ngozi Okonjo-Iweala

Dr. Ngozi Okonjo-Iweala

přílohy

Životopis Dr. Ngozi Okonjo-Iweala 1 MB PDF (Acrobat dokument) 16.2.2021