česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Novým generálním tajemníkem OECD byl jmenován bývalý australský ministr financí Mathias Cormann

Dne 15. 3. 2021 byl ukončen proces volby nového generálního tajemníka OECD jmenováním bývalého australského ministra financí Mathiase Cormanna do této funkce. Volby nového generálního tajemníka OECD se aktivně zúčastnila i ČR, která na tuto funkci nominovala Vladimíra Dlouhého.

O post generálního tajemníka OECD se ucházelo celkem 10 kandidátů. Nejvíce nominací předložily evropské země (ČR, Estonsko, Švédsko, Řecko, Dánsko, Polsko a Švýcarsko), z neevropských zemí kromě Austrálie představily své kandidáty také Kanada a USA. Do posledního kola volby se kromě australského kandidáta probojovala také Cecilia Malmströmová z Švédska

Mathias Cormann je velmi zkušený australský pravicový politik. Od roku 2013 do října 2020 zastával funkci ministra financí a od roku 2007 byl současně senátorem za australský spolkový stát Západní Austrálie. V období 2018 – 2019 byl ministrem pro veřejnou službu. Má také řadu mezinárodních zkušeností, zastupoval Austrálii na jednáních v OECD, G20, APEC či ASEAN. V neposlední řadě disponuje zkušenostmi ze soukromého sektoru, jelikož od roku 2003 do roku 2007 působil na několika manažerských pozicích v soukromé zdravotní pojišťovně.

M. Cormann pochází z Belgie, kde ukončil i svá studia práv, a kromě angličtiny tak dobře ovládá rovněž francouzštinu, vlámštinu a němčinu. Celý životopis M. Cormanna je uveden v příloze.

Mandát nového generálního tajemníka OECD bude zahájen od 1. 6. 2021. 

Mathias Cormann

Mathias Cormann

přílohy

Životopis M. Cormanna 412 KB PDF (Acrobat dokument) 16.3.2021