česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: OECD
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

OECD vydala pravidelný Ekonomický výhled obsahující rovněž aktualizované odhady vývoje HDP v ČR

V pravidelném půlročním intervalu vydala OECD v prosinci 2020 Ekonomický výhled, který se primárně zaměřuje na globální analýzu dopadů pandemie Covid-19, obsahuje nicméně i zpřesněné údaje ohledně vývoje HDP v jednotlivých členských zemí OECD. Autoři výhledu nepřekvapivě tvrdí, že pandemie zanechá dlouhodobý stín na celosvětové ekonomice a přiznávají, že výhled do dalších období zůstává nejistý.

Odkaz na text výhledu v anglickém jazyce.

Úvod Ekonomického výhledu je věnován obecným analýzám, ve kterých autoři přistupují obecněji k současné ekonomické situaci a výhledu na další období. Dle autorů bude situace ve světových ekonomikách značně rozdílná, zatímco v Číně či v Koreji se očekává v prvním kvartále roku 2021 růst HDP (v porovnání se čtvrtým kvartálem roku 2019), v Evropě autoři očekávají stále propad.

Autoři dále předkládají data pro očekávané dopady krize: ta nejvíce zasáhla aktivity v oblastech jako poskytování osobních služeb, rekreace, umění či poskytování ubytování a stravování. Mezi nejvíce zasažené pracovníky patří nekvalifikování a nízkopříjmoví zaměstnanci.

V Ekonomickém výhledu jsou také zmíněny některá politická doporučení pro následující období. Jedná se například o komplexní zdravotní opatření, kdy se kromě očkování stále zmiňuje testování, trasování a izolování kontaktů. Tedy strategie, která byla velice úspěšná v některých asijských zemích. Autoři také doporučují podporu v oblasti měnové a krátkodobě i fiskální politiky.

V neposlední řadě výhled obsahuje kapitoly pro jednotlivé členské země OECD. V části věnované České republice je předpovídaný propad HDP v roce 2020 o 6,8 % (jde o největší pokles v historii samostatné ČR) a růst HDP v roce 2021 o 1,5 %, v roce 2022 pak o 3,3 %. Ekonomická obnova tak bude pozvolná a výrazněji začne až v momentu, kdy bude široce dostupná vakcína proti Covid-19.

 

Ekonomické ukazatele pro ČR a jejich výhled pro roky 2021 a 2022

Ekonomické ukazatele pro ČR a jejich výhled pro roky 2021 a 2022