česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: OECD
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

OECD vydala svůj jarní Ekonomický výhled

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vydala svůj pravidelný Ekonomický výhled. OECD očekává, že světová ekonomika bude v důsledku slábnutí pandemie růst, avšak tento růst bude nerovnoměrně rozdělen mezi jednotlivé země. Je tak pravděpodobné, že rozdíly mezi jednotlivými světovými regiony se budou dále zvětšovat.
 

OECD v Ekonomickém výhledu zmiňuje, že většina zemí se vrátí na „před-pandemickou“ úroveň HDP do konce roku 2022, růst však stále není dostatečně stabilní a rovnoměrně geograficky rozložený.  OECD také zmiňuje narůst světové kapacity v testování, výrobě a distribuci vakcín proti koronaviru. Vlády po celém světě již použily téměř 2 miliardy dávek těchto vakcín, což má veliký vliv na rozvolňování protiepidemických opatření.

Podle odhadu OECD by letos mělo dojít k růstu globální ekonomiky o 5,8 %, zatímco v loňském roce OECD předpovídala její nárůst pouze o 4,2 %. Nejvyšší růst HDP v tomto roce OECD očekává v Číně (8,5 %), v USA OECD odhaduje růst HDP na 6,9 % a v eurozóně na 4,3 %.

Na druhou stranu OECD upozorňuje na některé přetrvávající problémy. Vakcíny jsou převážně využívány pouze v rozvinutých zemích, což dále ztěžuje situaci v zemích rozvojových. Dále tak narůstají rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, neboť právě rozvojové státy jsou pandemií (a s ní spojeným zavíráním hranic, propadu příjmů z cestovního ruchu atd.) citelně zasaženy. Mezi další hrozby patří vysoká inflace, neboť nedostatek některých komponentů (například mikročipy) způsobuje citelný nárůst cen. OECD tak doporučuje zaměřit se na posílení odolnosti dodavatelských řetězců.

Česká republika by se dle OECD měla na předkrizovou úroveň HDP vrátit po druhém čtvrtletí 2022, růst HDP ČR predikuje OECD na hodnotě 3,3 % v roce 2021 a 4,9 % v roce 2022. Míra nezaměstnanosti v ČR by měla být dle OECD v roce 2021 i 2022 být 3,5 %. OECD také doporučuje, aby se, po ukončení podpory jednotlivců i firem v rámci protiepidemických opatření, Česká republika zaměřila na podporu vědy, výzkumu, inovací a zelených technologií.

Ekonomický výhled si můžete v plném znění přečíst zde.