česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: OBSE
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zakončila webinářem první fázi projektu spolufinancovaného ČR zabývajícího se dopady klimatické změny na bezpečnost v regionu Jihovýchodní Evropy

Dne 23.2.2021 se uskutečnil webinář organizovaný OBSE za účasti více než stovky zájemců na závěr první fáze mimorozpočtového projektu zabývajícího se dopady klimatické změny na bezpečnost v regionu Jihovýchodní Evropy. Tento projekt si klade za cíl zvýšit na regionální úrovni porozumění klimatické změně jako bezpečnostní výzvě a posílit regionální a přeshraniční spolupráci při omezování čí úplné eliminaci s probíhající klimatickou změnou souvisejících bezpečnostních rizik. 

Česká republika na tento projekt v roce 2020 poskytla prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí ČR dobrovolný příspěvek ve výši 1,23 mil. Kč. Rozhodnutím financovat zmíněný projekt v rámci OBSE se MZV snaží účinně posílit své aktivity v rámci dopadů klimatických změn v regionu, který patří dlouhodobě mezi zahraniční priority ČR, a současně navázat na své dosavadní úsilí posílit své angažmá v rámci relevantních multilaterálních organizací. V tomto kontextu ČR již na podzim roku 2019 vstoupila do Skupiny přátel životního prostředí OBSE a dále se v květnu 2020 připojila ke Skupině přátel OSN pro klima a bezpečnost.

Dopady klimatické změny na bezpečnost

Dopady klimatické změny na bezpečnost

Kromě vysokých představitelů OBSE (generální tajemnice OBSE Helga Maria Schmid, koordinátor OBSE pro ekonomické a environmentální aktivity Vuk Žugić) se webináře zúčastnili mj. též ministr životního prostředí a územního plánování Severní Makedonie Naser Nuredini nebo generální ředitel německé firmy adephi, která na projektu s OBSE spolupracuje. Regionální koordinátoři ze zemí, ve kterých projekt probíhá, v rámci svých vystoupení informovali o širokém zapojení řady regionálních představitelů v rámci konzultativního procesu tohoto projektu, z nichž 65 % byly ženy.

Dalšími zeměmi, které se podílejí na financování  projektu, jsou Andora, Rakousko, Německo, Itálie, Lichtenštejnsko, Lucembursko a Norsko.

Podrobnější informace o webináři i samotném projektu jsou k dispozici na webových stránkách OBSE.