česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: public domain
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Montrealu byla zahájena konference COP 15 k biodiverzitě

V kanadském Montrealu bylo zahájeno jednání mezinárodní konference Úmluvy o biologické rozmanitosti COP 15

Zasedání se odhadem účastní na 16 000 zástupců vlád, vědců nebo neziskových organizací. Česká republika se konference účastní v roli předsednictví v Radě EU a povede jednání jménem celé Evropské unie.

Nejvýznamnějším bodem zasedání bude nový globální rámec ochrany biologické rozmanitosti pro období do roku 2030. Lze jej považovat za milník v mezinárodním úsilí o ochranu globální ochrany biodiverzity a její udržitelné využívání, jehož podstatou je do roku 2030 chránit 30 % zemských a 30 % mořských oblastí. Dalšími důležitými cíli této oblasti jsou  aktivity zaměřené na obnovu ekosystémů, invazní nepůvodní druhy a znečištění z různých zdrojů, včetně hnojiv a pesticidů.

Úmluva o biologické rozmanitosti (CBD) se řadí k nejvýznamnějším mezinárodním smlouvám v oblasti životního prostředí. V platnost vstoupila 29. prosince 1993 a má 196 smluvních stran. Hlavními cíli úmluvy jsou ochrana biologické rozmanitosti, udržitelné využívání jejích složek a spravedlivé a rovnoměrné rozdělování přínosů plynoucích z využívání genetických zdrojů.