česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Významný krok k dosažení nových pravidel mezinárodního zdaňování

Česká republika se dne 1. července 2021 připojila ke společnému prohlášení OECD, které představuje nový hrubý rámec budoucích mezinárodních pravidel globálního zdaňování. 

Prohlášení je výsledkem jednání tzv. Inkluzívního rámce BEPS (Inclusive framework on base erosion profit shifting) OECD/G20 ke dvěma pilířům, které jsou základem vyjednávání v oblasti mezinárodního zdaňování.

Cílem koordinace OECD je modernizovat stávající nevyhovující pravidla mezinárodního daňového systému a přizpůsobit je realitě 21. století tak, aby nadnárodní společnosti platily adekvátní daň v místě své působnosti. Nová pravidla tak navazují na diskuse o tzv. digitálním zdanění. Státy, které již digitální daň zavedly, by je dle uvedeného prohlášení měly zrušit v momentu, kdy nová pravidla mezinárodního zdaňování vejdou v platnost.

Konsenzu se zatím nepodařilo dosáhnout, nicméně úspěchem je předpokládané zapojení 132 ze 139 uvažovaných států. Připojení několika dalších zemí se očekává v budoucnu. Jednotlivé body prohlášení budou dále rozpracovány do technických detailů a spolu s podrobným plánem implementace obou pilířů se jejich schválení předpokládá na dalším jednání Inkluzívního rámce v říjnu r. 2021.

Podrobněji, viz www.oecd.org/tax/beps/130-countries-and-jurisdictions-join-bold-new-framework-for-international-tax-reform.htm

Seznam zemí, které podepsaly Prohlášení OECD

Seznam zemí, které podepsaly Prohlášení OECD