česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěšný průběh 28. Ekonomického a environmentálního fóra OBSE

Ve dnech 10. – 11. září se v Černínském paláci konalo 28. Ekonomické a environmentální fórum Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Jednalo se o první mezinárodní konferenci s fyzickou přítomností delegátů pořádanou v pražském sídle MZV od vypuknutí pandemie COVID-19. Účastníci diskutovali zejména zkušenosti členských zemí  s bojem proti korupci, která má kromě svých ekonomických dopadů   i bezpečnostní konsekvence.

Řada účastníků diskuse upozornila na nebezpečí korupce v současné době, kdy dochází k transferu relativně velkých částek jako pomoci skupinám negativně postiženým současnou pandemií COVID-19.

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček ve svém úvodním vystoupení připustil, že korupce se ve větší či menší míře týká všech zemí, včetně ČR. V boji proti korupci zmínil kromě role vlád i důležitou úlohu občanské společnosti a soukromého sektoru. Zároveň podpořil posílení protikorupčních nástrojů OBSE na zasedání Ministerské rady OBSE, které je plánováno na konec letošního roku do Tirany.

O nutnosti nulové tolerance ke korupci se ve svém vystoupení jako zástupce předsednické země OBSE zmínil v Praze přítomný úřadující albánský ministr pro Evropu a zahraniční věci Gent CAKAJ. 

Na okraj zasedání Fóra se při příležitosti letošního 30. výročí přijetí Pařížské charty OBSE,  která se mj. zabývá problematikou spolupráce zemí OBSE v oblasti ochrany životního prostředí, uskutečnilo zasedání skupiny Přátel životního prostředí OBSE, jejíž je ČR zakládajícím členem.

S ohledem na současnou epidemiologickou situaci bylo Fórum pořádáno v hybridním módu. Kromě necelé stovky v Praze přítomných delegátů se jej ještě větší počet delegátů včetně některých hlavních řečníků účastnil prostřednictvím videokonference, přičemž jejich vystoupení byla tlumočena do všech šesti oficiálních jazyků OBSE.