česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Crunch
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Brazílie = třetí nejúspěšnější země světa v oblasti velkých start-upů

Brazílie byla v roce 2019 třetí nejúspěšnější zemí světa, pokud se týká vzniku úspěšných velkých soukromých firem typu start-up, jejichž tržní hodnota přesahuje jednu miliardu USD. V roce 2019 vzniklo takových velkých nových firem v BFR pět a jakožto líheň inovací tak sdílela třetí místo na světě s Německem. Více velkých start-ups se v roce 2019 zrodilo pouze v USA (78) a v Číně (22).
 

Vznik velkých soukromých start-ups s hodnotou přes miliardu USD monitoruje firma CRUNCHBASE (https://news.crunchbase.com/news/the-new-unicorns-of-2019/) od roku 2013. Díky této firmě a jejím statistikám vznikl pro velké nové firmy s hodnotou před miliardu USD název „jednorožci“ (unicorns). Název „Jednorožci“ má zdůraznit vzácnost start-upů, které nejen přinášejí inovace, ale zároveň rychle získaly velkou tržní hodnotu.

V případě Brazílie se v roce 2019 zrodilo pět jednorožců. Firma GYMPASS nabízí aplikaci, jejímž prostřednictvím mají zákazníci snadný a přehledný vstup do 23.100 sportovních zařízení v 1.615 městech. Nová firma QUINTO ANDAR nabízí platformu pro snadný a bezpečný pronájem nemovitostí. Využívá rovněž aplikace a jejích více než 1000 specialistů zaručuje majitelům nemovitostí rychlý a odborný servis online. Start-up LOGGI nabízí komplexní službu rychlé operativní dopravy zakázek a zásilek pro podniky, restaurace i soukromé osoby. Využívá rovněž aplikace. Nová firma WILDLIFE nabízí širokou paletu hry pro mobilní zařízení. Start-up EBanx nabízí zákazníkům snadnou a bezpečnou formu plateb pro více než 500 předních globálních dodavatelů jako jsou například AliExpress, Spotify, Wish, PlayStation e Airbnb atd.

Umístění Brazílie jako třetí nejúspěšnější světové líhně velkých inovativních start-upů je v ostrém kontrastu s převládající představou, že je to pouze země samby, kávy a fotbalu. Pro české inovativní podnikatele jsou fakta o úspěšných brazilských start-upech důležitou nápovědou, že v BFR lze najít silné partnery pro kooperace s vysokým podílem vědy. Přesně tímto směrem se v současnosti ubírá činnost české ekonomické diplomacie, která spolupráci v oblasti výzkumu a aplikované vědy s BFR považuje za prioritu. Svědčí o tom například "Joint Call" neboli společná výzva k zadávání a financování bilaterálních výzkumných projektů, kterou uskutečnil v červnu 2019 TAČR a brazilská národní vzdělávací služba SENAI. Během vědeckotechnické mise z ČR do BFR v březnu 2020 bude vyhlášeno další kolo této výzvy s možností účasti technologicky vyspělých českých firem.
Podle oficiálních údajů Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) se přímé zahraniční investice do Brazílie v roce 2019 zvýšily o 26 %, zatímco v průměru globálně poklesly o 1 %.

Autor: Ondřej Kašina, ekonomický rada ZÚ Brasília