česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Astana
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká republika se v Kazachstánu prezentovala na mezinárodním veletrhu obranného a leteckého průmyslu KADEX 2018

Mezinárodní veletrh vojenské a letecké techniky KADEX je největší veletržní akcí nejen v Kazachstánu, ale v celém regionu střední Asie. Na letošním ročníku se v Astaně ve dnech 23. -26. května na českém stánku, organizovaném ze strany Velvyslanectví ČR v Astaně v rámci projektů ekonomické diplomacie MZV, prezentovalo 6 českých společností. Veletrh navštívila také delegace Ministerstva obrany ČR, vedená náměstkem D. Koštovalem.

Na letošním 5. ročníku veletrhu vojenské a letecké techniky KADEX se v hlavním městě Kazachstánu Astaně prezentovalo 318 vystavovatelů ze 44 zemí. Speciální pavilóny měly účasti Ruska, Číny, Turecka a Kazachstánu, jejichž přítomnost veletrhu dominovala. Organizaci letošního ročníku převzalo kazachstánské Ministerstvo obranného a leteckého průmyslu.

V rámci stánku ČR na KADEX se prezentovaly české společnosti Aircraft Industries, Delinfo s.r.o., Dependable Solutions s.r.o., ICZ a.s., SVOS s.r.o. a Zimatechnik s.r.o. Stánek o celkové výměře 49 m2 byl hrazen z PROPED s finanční participací zúčastněných firem a byl realizován ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechTrade v Almaty. Český stánek navštívil, mimo jiné, ministr obranného a leteckého průmyslu Kazachstánu B. Atamkulov. Návštěvníci stánku byly jak z řad ozbrojených složek, tak státní správy a podnikatelů v civilní oblasti. Mimo stánek ČR byly na veletrhu přítomné také další české společnosti, konkrétně Gumárny Zubří prostřednictvím svého zastoupení GUZU Almaty a firma GLOMEX ve stánku svého místního distributora.

Veletrh navštívila delegace Ministerstva obrany ČR vedená náměstkem pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Danielem Koštovalem, která zahrnovala ředitele odboru průmyslové spolupráce Tomáše Kopečného a představitele firem Omnipol a Aero Vodochody. Vedoucí české delegace se, mimo jiné, setkal před stánkem ČR s ministrem obrany Kazachstánu Sakenem Zhasuzakovem. Během jednání s náměstkem ministra obrany Talgarem Zhanzhumenovem se prezentovaly zúčastněné české společnosti. Během oficiálního programu a na stánku ČR se delegace Ministerstva obrany ČR setkala s dalšími oficiálními delegacemi. Celkem KADEX navštívilo 48 zahraničních oficiálních delegací z ministerstev obrany nebo generálních štábů armád.

Luboš Joza, ekonomický diplomat, velvyslanectví ČR  v Astaně