česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká účast na listopadovém veletrhu INDODEFENCE 2018

V rámci programu na podporu ekonomické diplomacie pro rok 2018 MZV ČR schválilo projekt na podporu ekonomické diplomacie, v jehož rámci bude s finanční podporou a pod patronací MO ČR podpořena česká účast na veletrhu obranného průmyslu INDODEFENCE 2018 (7.-10. listopadu). Účast firem na veletrhu s podporou PROPED bude  koordinována AOBP (Asociací obranného průmyslu), která zaštítí misi vystavujících firem. V  rámci projektu umožní Velvyslanectví ČR v Jakartě ve spolupráci s MO ČR a AOBP vytvoření národního pavilónu na tomto prestižním veletrhu a umožní českým firmám představit své nabídky v daném sektoru.
 

Zastupitelský úřad v Jakartě vyzývá všechny české firmy, které by měly zájem zúčastnit se jako vystavovatelé INDODEFENCE 2018, aby jej indikovali úřadu na e-mailovou adresu commerce_jakarta@mzv.cz Pro bližší informace je možné se obrátit na Jakuba Černého, ekonomického diplomata zastupitelský úřadu. Pro zapojení do mise AOBP pak mohou firmy komunikovat přímo s Asociací v návaznosti na relevantní výzvu k účasti z její strany.

Veletrh INDODEFENCE, který se koná pravidelně ve dvouletých intervalech a letos se uskuteční již po osmé, patří k nejvýznamnějším v oboru. Jeho prestiž si  uvědomují také české firmy, které se jej pravidelně zúčastňují již od roku 2004 a jejichž počet každoročně narůstá. To souvisí s hledáním alternativ k tradičním trhům ze strany českých exportérů a také svědčí o tom, že význam regionu Jihovýchodní Asie jako cílového trhu roste. Podle údajů SIPRI (Stockholm International Peace Research Institue) rostl celkový objem výdajů zemí regionu na výzbroj v průměru o 5 procent ročně v průběhu posledních patnácti let. Samotná Indonésie, jejíž obranné výdaje byly po řadu let drženy velmi nízko v souvislosti s překonáváním dopadů asijské krize, pak v posledních letech provádí poměrně rozsáhlou a ambiciózní modernizaci svých ozbrojených složek a její rozpočet na dané účely je za tímto účelem pravidelně navyšován.

Stávající situace tak dává řadu příležitostí pro uplatnění českých exportérů. Za důkaz lze  považovat také skutečnost, že několik našich výrobců již v Indonésii v minulosti uspělo. Jako klíčový faktor pro jakékoli obchodní a podnikatelské aktivity v zemi se přitom ukazuje návštěva v teritoriu a oslovení správného partnera na místní straně. Prestižní oborový veletrh, navštěvovaný místní profesionální komunitou pak bezpochyby představuje adekvátní prostředí pro uvedený účel.   

 

Jakub Černý, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Jakartě