česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České letectví zakončilo úspěšný rok 2016 za účasti náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla na veletrzích v čínských městech Zhuhai a Chengdu

České firmy z oblasti všeobecného letectví se na začátku listopadu 2016 již potřetí představily na letošním největším čínském leteckém veletrhu Zhuhai Airshow 2016. Delegaci vedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, který vystoupil v rámci Airshow na fóru, které se zabývalo rozvojem všeobecného letectví ve střední a jižní Číně. Český stánek byl v Zhuhai centrem pozornosti čínských návštěvníků nejen díky vystavenému letadlu ALTO 912TG, ale hlavně díky širokému spektru zaměření českých firem: od výroby letadel a leteckých motorů přes trénink pilotů až po technologie pro řízení letového provozu. Letectví jako jedna z prioritních oblastí česko-čínské spolupráce rezonovalo na všech jednáních náměstka Bärtla v Číně se zástupci provinčních vlád a čínských firem. V Guangzhou se V. Bärtl setkal také s vedením China Southern Airlines a zástupci firmy Longhao. Po Zhuhai Airshow navštívil náměstek Bärtl město Chengdu v provincii Sichuan, kde na veletrhu West China International Fair 2016 slavnostně odhalil dva letouny Skyleader 600, jejichž výroba bude Sichuanu brzy zahájena.

Návštěva náměstka Vladimíra Bärtla začala 31. října 2016 v Guangzhou – hlavním městě jihočínské provincie Guangdong. Zde jednal o spolupráci s panem Tan Wangeng, prezidentem jednoho z největších čínských leteckých dopravců China Southern Airlines, které jsou součástí aliance Skyteam. Významné téma jednání byl rostoucí počet čínských turistů v České republice – po loňských téměř 300.000 čínských návštěvníků v ČR se za letošní rok očekává další výrazný růst. Se zástupcem tajemníka provinční vlády Guangdong, panem Li Yiwei, následně projednal náměstek Bärtl aktivity českých firem na jihu Číny a rostoucí potenciál tohoto regionu pro obchodní a investiční výměnu. Představen byl budoucí ředitel kanceláře CzechTrade Guangzhou, která je nyní v procesu schvalování. V Guangzhou proběhlo také úspěšné jednání s vedením čínské společnosti Longhao, která se soustředí na budování letišť a další infrastruktury všeobecného letectví v Číně, připravuje systém výcviku pilotů a počítá se zapojením českých letadel EV-55 a Sportstar (viz dohoda z března 2016 podepsaná za účasti prezidentů ČR a ČLR v Praze). Firma je již zapojena do kontaktů s českými partnery, kteří mohou při budování sektoru všeobecného letectví v Číně nabídnout své kvalitní produkty a služby.

Hned na začátku Zhuhai Airshow 1. listopadu 2016 osobně přivítal Vladimír Bärtl na českém stánku administrátora Čínského úřadu pro civilní letectví (CAAC), pana Feng Zhenglin, a osobně mu poděkoval za podporu českých leteckých aktivit v Číně. Rok 2016 byl v tomto ohledu výjimečný: po přímém letu Praha – Peking byly letos zavedeny také přímé linky Praha – Šanghaj a Praha – Chengdu, české firmy Jihlavan Airplanes a Direct Fly získaly na základě nové dohody mezi MD ČR (LAA ČR) a CAAC validace typových certifikátů pro prodej svých ultralehkých letadel (Skyleader 600 a ALTO 912TG) v Číně, letecká škola FAIR získala certifikaci pro trénink čínských komerčních pilotů v ČR a v neposlední řadě v říjnu 2016 do České republiky přicestoval viceadministrator CAAC Wang Zhiqing, který zde jednal o dalších perspektivách spolupráce obou zemí ve civilním letectví. Pod těmito úspěchy je podepsána spolupráce Ministerstva zahraničních věcí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, agentury CzechTrade, Ministerstva dopravy ČR a zejména Letecké amatérské asociace ČR. Stejně klíčová je i role dalších, nevládních, organizací jako jsou Čínsko-český letecký spolek a Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce.

Při svém vystoupení v rámci Zhuhai Airshow načrtl Vladimír Bärtl všechny oblasti, kde Česká republika nabízí Číně ve všeobecném letectví spolupráci – tzv. české A-Z řešení pro Čínu nabízí například prodej a výrobu letadel včetně leteckých motorů, služby ve formě výcviku pilotů či produkty pro řízení a monitoring letového provozu. Na českém stánku v Zhuhai se v těchto oblastech prezentovaly společnosti FAIR, Shark Aero, PBS Velká Bíteš, Direct Fly (včetně čínské společnosti Wanfeng – majitele vystaveného letadla ALTO), Řízení letového provozu, CS-Soft, China Aviation Supplies Holding Company/China General Aviation Services (zástupce Aircraft Industries, výrobce letadla L410), Letecká amatérská asociace ČR a Čínsko-český letecký spolek.

Ve městě Chengdu navštívil náměstek Bärtl 3. listopadu 2016 veletrh West China International Fair 2016, kde se na českém stánku představili přední čeští skláři a zástupci potravinového sektoru. Na veletrhu náměstek slavnostně odhalil dva letouny SL600 od společnosti Jihlavan Airplanes, jejichž výroba pro čínský trh se připravuje v sichuanském městě Zigong. Kromě českého stánku navštívil náměstek také stánky Sichuan Airlines a společnosti Changhong, která je se svým výrobním centrem v Nymburku jedním z nejvýznamnějších čínských investorů v ČR. Na jednání s viceguvernérem provincie Sichuan, panem Liu Jie, ocenil Vladimír Bärtl bohatou spolupráci mezi provincií Sichuan a ČR v oblasti letectví: kromě výroby letounu SL600 se chystá také česko-čínský vývoj 6-8 místného letounu D6, od srpna úspěšně funguje přímá linka Praha – Chendu provozovaná Sichuan Airlines a FAIR brzy začne s tréninkem pilotů společnosti Sichuan Airlines v ČR. S viceguvernérem byla projednána také organizace Sichuan International Aviation and Aerospace Show, kde bude v příštím roce ČR partnerskou zemí a spoluorganizátorem. Náměstek Bärtl jako aktivní pilot vyjádřil přání se na této akci za rok proletět na v Zigongu vyrobených letadlech SL600. 

Letectví bylo také významné téma při jednání se stranickým tajemníkem města Zigong, panem Li Gang. Kromě plánované výroby SL600 v Zigong může ČR nabídnout technologie pro budování letišť pro všeobecné letectví nebo sdílet zkušenosti s otevíráním nízkého letového prostoru. Delegaci města Zigong budou všechny tyto zkušenosti a možnosti českého letectví prezentovány při její prosincové návštěvě ČR. Na závěr své cesty po Číně vystoupil 4. listopadu 2016 Vladimír Bärtl v Chengdu na 3rd China International General Aviation Industry Development Summit Forum a vyzval čínské partnery k realizaci stávajících projektů a další aktivní spolupráci s českým letectvím. Kromě Sichuan International Aviation and Aerospace Show bude ČR v roce 2017 připravovat rozsáhlou účast českých firem na leteckém veletrhu v čínském  městě Xian. Do Prahy budou také v příštím roce pozváni zástupci čínského letectví na SVE-Čína Aviation Forum 2017. Spolupráce České republiky a Číny v oblasti letectví tedy úspěšně završila rok 2016 a připravují se již další neméně zajímavé aktivity pro rok 2017.

 

Lukáš Opatrný, obchodní rada, Velvyslanectví ČR v Pekingu

Galerie


Zhuhai Air Show