česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Rekola Bikesharing
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Firma Rekola Bikesharing začala během pouhých dvou měsíců realizovat svůj finský sen

Česká firma Rekola Bikesharing začala od konce srpna 2018 provozovat ve finském městě Vaasa službu sdílení/půjčování jízdních kol. Předběžné výsledky jsou velmi slibné, jen během prvního týdne provozu se zaregistrovalo již téměř 200 uživatelů této služby. Firma však nehodlá zůstat pouze ve Vaase - hodlá svoje služby nabídnout i v dalších velkých finských městech, např. v Oulu či v Tampere a uvažuje i o rozšíření svojí nabídky o elektrokola či o kola se širokými plášti pro zimní provoz.

Na konci června 2018 se v Praze na každoročních konzultacích ekonomických diplomatů s českými firmami setkali zástupce Velvyslanectví ČR ve Finsku a jednatel společnosti Rekola Bikesharing, pan Vít Ježek. Zdánlivě schůzka podobná mnoha jiným v ten den – společnost provozující již v sedmi městech ČR systém půjčování/sdílení kol by svoje podnikatelské aktivity ráda rozšířila i do zahraničí, v tomto případě do finských měst.

Plán společnosti na první pohled působil tak trochu jako „nošení dříví do lesa“, a to s ohledem na množství žlutých sdílených kol, kterými jsou dnes „zaplaveny“ helsinské cyklistické stezky. Vít Ježek však měl o svém podnikatelském záměru již jasnou představu – nebojovat s konkurencí v Helsinkách, ale pokusit se o provozování služby v některém z relativně menších, ještě „neobsazených“ měst. Po vyhodnocení situace padla jeho volba nakonec na sedmdesátitisícové západofinské město Vaasa. Pan Ježek na schůzce požádal zástupce Velvyslanectví o podporu při oslovení zastupitelstva tohoto města a sjednání schůzky s relevantními představiteli městské rady k představení svého projektu.

Po tomto jednání již události nabraly rychlý spád. Přes finský prázdninový režim se Velvyslanectví podařilo, v rámci poskytované individuální služby, na polovinu srpna zorganizovat požadované jednání s odpovědnými představiteli města Vaasa. Zde bylo dohodnuto, že město umožní společnosti Rekola Bikesharing zahájení zkušebního provozu systému sdílení kol, byť zatím na její vlastní riziko (vzhledem k legislativě bude muset být na provozování těchto služeb vypsáno na jaře 2019 výběrové řízení, v němž však budou zkušenosti se zkušebním provozem zohledněny). A na konci srpna (!) již bylo možno na ulicích Vaasy spatřit první růžová kola společnosti Rekola Bikesharing.

Nabídka sdílení růžových kol se objevila již i ve finské Vaase

Nabídka sdílení růžových kol se objevila již i ve finské Vaase

Více jednatel firmy, Vít Ježek: „Dne 30. 8. jsme odstartovali službu sdílení kol ve Vaase s našimi 30 růžovými bicykly a počáteční výsledky jsou opravdu slibné – jen v prvním týdnu jsme získali téměř 200 registrovaných uživatelů a další stále přibývají. Jsme teprve na začátku, avšak podle prvních čísel se zdá, že bikesharing ve Vaase může fungovat. A to i díky velké pomoci naší ambasády v Helsinkách.“

Společnost Rekola Bikesharing se však nehodlá spokojit jen s úspěchem ve Vaase a postupně hodlá svoje služby nabídnout i v dalších velkých finských městech, např. v Oulu či v Tampere. A plánů má firma mnohem více – na základě ohlasů z Vaasy uvažuje např. o rozšíření svojí nabídky i o elektrokola či o kola se širokými plášti i pro zimní provoz.

Spuštění projektu sdílení kol ve Vaase vyvolalo i zájem tisku, když dva hlavní regionální deníky (Vasa Bladet a Pohjalainen) uveřejnily obsáhlé rozhovory s jednatelem firmy Vítem Ježkem. Uvedený případ tak nebyl úspěchem pouze pro společnost Rekola Bikesharing, nýbrž přispěl i k tolik potřebné propagaci pověsti ČR jako země kreativních lidí spoluutvářejících moderní trendy.

Jaroslav Mandys, zástupce velvyslance, Velvyslanectví ČR ve Finsku