česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: mzv
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Libanon – legalizace pěstování konopí pro lékařské a průmyslové účely

Libanonský parlament schválil dne 21. dubna 2020 právní předpisy, které legalizují pěstování konopí pro lékařské a průmyslové účely. Ekonomičtí poradci libanonského premiéra tento krok doporučovali ještě předtím, než pandemie koronaviru udělila ničivou ránu pro potápějící se libanonskou ekonomiku.
 

Podle nového zákona bude pěstování konopí v zemi regulováno a povoleno pouze držitelům zemědělské licence. I přes dosavadní nezákonnost bylo konopí v Libanonu po dlouhá léta pěstováno, zejména ve východním údolí Bekaa.

Nový zákon vychází z potřeby podpořit investice do soukromého farmaceutického sektoru a umožnit státu a zemědělcům využívat příjmy z nyní legální produkce a omezit trasy ilegálního obchodu s drogami. Zároveň je cílem přilákání investic do dotčených regionů, rozvoj venkovského hospodářství a zajištění příjmů pro stát.

Vzhledem k tomu, že místní trh nebude schopen absorbovat a zpracovávat kultivovaná množství, velká část produkce bude určena na vývoz. Zejména proto, že výrobní náklady jsou v Libanonu nízké, kolem 22,5 centů za gram, ve srovnání s 1 USD v Kanadě.

Podle nové legislativy by se Libanon měl také zaměřit na podporu nového odvětví vyrábějícího konopné farmaceutické výrobky, včetně olejů a wellness produktů. Z konopí lze také vyrábět  textilní vlákna a jiné technické doplňky.

Investice do tohoto sektoru s atraktivním růstovým potenciálem je skvělou příležitostí i pro české podniky. Co se týče kvality je libanonské konopí z údolí Bekaa hodnoceno po tom afghánistánském jako druhé nejlepší na světě.

Lýdia Skolilová, Petr Sochor, ekonomický úsek ZÚ Bejrút