česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Rijádská obchodní komora
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Oficiální návštěva ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s podnikatelskou delegací v Saúdské Arábii

Dne 10.12.2019 navštívil Saúdskou Arábii ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch doprovázený podnikatelskou delegací Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP). Pan ministr zahájil Česko-Saúdské podnikatelské fórum na Rijádské obchodní komoře. Zástupci českých firem absolvovali řadu B2B jednání v rámci fóra a večerního networkingového podniku pořádaného Velvyslanectvím ČR v Rijádu. Podnikatelé také navštívili dvě významná zdravotnická zařízení v Rijádu, kde jednali s jejich nejvyšším managementem. Mise byla financována z prostředků PROPED.

Podnikatelská delegace sestávající ze zástupců Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků a společností Linet, Borcad, TSE a MZ Liberec, se  dne 10.12. 2019 na Rijádské obchodní komoře zúčastnila Czech-Saudi Medical Device Forum. Akci zahajoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a na saúdské straně Dr. Khalid Shuaibi, předseda zdravotnické komise Rijádské obchodní komory.

Na fóru především proběhly prezentace SFDA (saúdský úřad pro kontrolu potravin a léčiv), NUPCO (saúdský úřad pro centrální nákup v nemocnicích) a SAGIA (saúdská investiční agentura) s užitečnými informacemi pro zúčastněné firmy. V následné diskusi byl vyzdvihován trend přenosu technologií a výroby do Saúdské Arábie, coby jedna z nutných podmínek uplatnění na zdejším trhu. Po prezentační části proběhlo B2B business matchingové setkání s místními firmami, které, dle slov podnikatelské delegace, byly relevantní.

Odpoledne absolvovala delegace návštěvu King Faisal Specialist Hospital, jedné z elitních nemocnic v zemi, kde se léčí také místní královská rodina a pod jednou střechou sdružuje specializovanou léčbu, včetně elitní onkologie. Česká delegace byla přijata nejvyšším managementem nemocnice a diskuse se týkala zejména použití nových technologií ve správě nemocnice a léčbě (umělá inteligence, genetika), a dále pak praxe absolventů.

Večer uspořádal velvyslanec ČR v Saúdské Arábii J. Koudelka pro firmy networkingový podnik v prostorách úřadu za účasti cca 30 osob, převážně stávajících i potenciálních partnerů českých firem, ale také zástupců regulatorních institucí a dalších osobností místního obchodního života, které s českými účastníky sdílely zkušenosti se saúdským trhem.

Dne 11.12.2019 pak české firmy navštívily National Guard Hospital, nemocnici zřízenou primárně pro příslušníky bezpečnostních složek a jejich rodinné příslušníky. Delegace byla opět přijata širokým zastoupením nejvyššího managementu nemocnice, přičemž diskuse se zaobírala zejména plány na expanzi (až pět zdravotnických zařízení v horizontu jednoho roku, na jejichž vybavení budou brzy vyhlašována výběrová řízení). Také v této nemocnici jsou živými tématy možnosti přechodu k bezpapírovému provozu, použití umělé inteligence, či zpracování osobních údajů pacientů.

V obou nemocnicích také přišlo na řadu téma českého zdravotnického personálu, který zde působí a shodně bylo tvrzeno, že se jedná o špičkově kvalifikované a spolehlivé pracovníky.

Přestože pan ministr Vojtěch kvůli tragickým událostem v Ostravě dne 10.12.2019 musel svou oficiální návštěvu podstatně zkrátit, delegace AVDZP absolvovala celý program a všechna jednání beze změn. 

 

Vojtěch Hromek

Velvyslanectví ČR v Rijádu

Galerie


Návštěva ministra zdravotnictví v Rijádu